Românii care au furat cărți de milioane de lire sterline, din Anglia, își află joi sentințele
Românii care au speriat Marea Britanie cu o serie de jafuri ca-n filme sunt judecaţi la un tribunal de lângă Londra şi îşi vor afla sentinţa în câteva zile. Deşi au fost prinşi anul trecut, dar abia de curând au mărturisit unde au ascuns cea mai preţioasă comoară sustrasă, 170 de cărţi rare, considerate inestimabile pentru umanitate.
De Ana Obretin la 01.10.2020, 11:48- Românii au furat cărți rare, evaluate la 2,5 milioane de lire sterline.
Britanicii îi numesc "Banda Misiune Imposibilă". Românii au dat lovituri greu de imaginat.
Intrau în clădirile vizate prin acoperiş, ca să evite senzorii care declanşează alarmele.
12 lovituri, cu o pagubă totală de 3,3 milioane de lire, iau în calcul autorităţile britanice care deliberează zilele acestea verdictul.
Românii făceau parte dintr-o bandă specializată în furturi din depozite, de unde sustrăgeau bunuri valoroase pe care mai apoi le transportau în România pentru a le vinde.
Capul operaţiunilor era Gavril Popinciuc, condamnat în ţară pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Conform anchetatorilor britanici, Cristian Ungureanu şi Narcis Popescu se ocupau de organizarea jafurilor şi mai apoi de transportul mărfurilor în România.
Majoritatea acuzaţilor, cu trei excepţii, Traian Mihulcă, Marian Albu și Victor Opariuc, mergeau în Marea Britanie special pentru a participa la jafuri.
Cel mai spectaculos furt al grupării a vizat 170 de cărţi rare, asigurate pentru o sumă totală 2,5 milioane de lire sterline. Printre ele, lucrări rare de Galileo Galilei, Isaac Newton şi Francisco Goya.
După o anchetă desfăşurată mai mult de trei ani de poliţiştii britanici, români şi italieni, cărţile au fost descoperite la începutul acestei luni într-un sat din Neamţ, îngropate sub podeaua din beton a unui garaj.
Cărţile extrem de valoroase sunt acum în custodia DIICOT, în condiţii speciale. În depozitele în care sunt ţinute există senzori de lumină, temperatură şi umiditate, pentru a împiedica degradarea capodoperelor.
Vor rămâne aici până când va fi făcută o expertiză, fie de un expert din Marea Britanie, fie de către un român, moment în care vor putea fi mutate din nou în muzee.
Românii îşi vor afla sentinţele joi, de la un judecător de la Kingston Crown Court. Rămân însă câteva întrebări fără răspuns. Suspecţii nu au mărturisit motivul pentru care au furat cărţile şi nici ce planuri aveau cu ele.