Adevărata identitate a unui suspect rus din cazul Skripal a fost dezvăluită
Un site de jurnalism de investigaţii anunţă că a aflat identitatea unuia dintre cei doi suspecţi ruşi din cazul Skripal. Este vorba despre Ruslan Boşirov, al cărui nume real ar fi Anatoli Cepiga, colonel în serviciile de informaţii ruseşti.
De Redactia Observator la 26.09.2018, 20:53Un site de jurnalism de investigaţii anunţă că a aflat identitatea unuia dintre cei doi suspecţi ruşi din cazul Skripal. Este vorba despre Ruslan Boşirov, al cărui nume real ar fi Anatoli Cepiga, colonel în serviciile de informaţii ruseşti. El şi un alt suspect rus sunt acuzaţi că ar fi încercat să-i otrăvească cu agent toxic pe fostul spion Serghei Skripal şi fiica lui, Yulia.
Colonelul Anatoli Cepiga, care a intrat în Marea Britanie cu un paşaport sub identitatea Ruslan Boşirov, încercând otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal, este ofiţer GRU, decorat cu cea mai înaltă distincţie din Rusia.
Site-ul de investigaţii Bellingcat spune că a derulat ancheta jurnalistică alături de The Insider Russia. Potrivit jurnaliştilor, mai multe surse au confirmat că numele real al suspectului e Anatoli Cepiga şi, de asemenea, că e colonel GRU.
Oficialii britanici nu au comentat dezvăluirea făcută de Bellingcat, însă, potrivit BBC, se pare că nu e nicio îndoială privind identificarea individului.
Anchetatorii britanici din cazul Skripal au susţinut, de altfel, că Ruslan Boşirov, aşa cum se identifica în paşaport, e ofiţer al serviciilor secrete ruseşti. De asemenea, au precizat că au venit în Marea Britanie cu un paşaport fals.
Cine este colonelul Anatoli Cepiga
Potrivit Bellingcat, Anatoli Vladimirovici Cepiga s-a născut pe 5 mai 1979, în Nikolaevka, un sat de la graniţa cu China. A absolvit Academia Militară în 2001 şi a servit în trupele de elită Spetznaz, într-o brigadă din Orientul Extrem rus, aflată sub comanda GRU.
Unitatea lui Cepiga, Brigada 14 Spetznaz, a jucat un rol important în al doilea război din Cecenia, din 1999 - 2009, şi a fost detaşată în 2014 şi la graniţa cu Ucraina, în timpul conflictului soldat cu anexarea Crimeei de către Rusia.
Colonelul Anatoli Cepiga a fost de altfel, de trei ori în misiune în Cecenia, dar operaţiunile în care a fost implicat nu sunt cunoscute. Bellingcat spune că a primit falsa identitate de Ruslan Boşirov între anii 2003 - 2010. În prezent este colonel şi activează ca ofiţer GRU în operaţiuni clandestine.
În decembrie 2014, Anatoli Cepiga a fost decorat prin decret prezidenţial cu medalia Erou al Federaţiei Ruse, cea mai înaltă distincţie a ţării. Motivul nu e clar, fiind doar specificat că a fost implicat "într-o operaţiune de menţinere a păcii".
Numele lui Anatoli Cepiga e menţionat şi pe site-ul academiei militare pe care a absolvit-o, dar şi pe un monument al aceleiaşi şcoli, pe o listă cu ofiţeri decoraţi.
Bellingcat sugerează că, pentru că în 2014 nu au fost operaţiuni militare în Cecenia, e foarte probabil să fi primit pentru o eventuală implicare în estul Ucrainei, singurul conflict în care Rusia era implicată activ militar în acel moment.
Anatoli Cepiga este căsătorit şi are un copil, mai arată site-ul de investigaţii.
Cazul Skripal, tensiuni majore între Marea Britanie şi Rusia
Colonelul Anatoli Cepiga, alias Ruslan Boşirov, şi un alt suspect rus, care a călătorit în regat tot cu paşaport fals, pe numele Alexandr Petrov, au fost puşi sub acuzare în Marea Britanie pentru că au încercat să-i asasineze pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica sa, Yulia. Cei doi au vrut să-i omoare cu Noviciok, substanţă extrem de toxică, la reşedinţa lor din Salisbury, în martie.
Skripal şi fiica sa au scăpat, însă în iulie, britanica Dawn Sturgess, o femeie care nu a avut nicio legătură cu tentativa de asasinat, a murit în urma expunerii la Noviciok. Potrivit anchetatorilor, victima ar fi intrat în posesia unei sticle de parfum care conţinea neurotoxina şi care ar fi fost folosită de cei doi ruşi în atacul din martie.
Incidentul a provocat un scandal diplomatic uriaş între Londra şi Moscova, Marea Britanie acuzând direct regimul lui Vladimir Putin că ar fi în spatele tentativei eşuate de asasinat. Rusia a negat orice implicare.
Statele Unite şi aliaţii europeni din NATO şi-au anunţat susţinerea faţă de Marea Britanie în ancheta privind cazul Skripal. De altfel, inclusiv România a expulzat un diplomat rus, ca reacţie la comportamentul agresiv al Rusiei faţă de Marea Britanie.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și