Antena LIVE

Curs valutar

Igor Dodon, acuze dure la adresa guvernului de peste Prut! Preşedintele moldovean se adresează şi partenerilor români!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acuzat guvernul de la Chișinău că nu evaluează cu aceeași măsură declarațiile făcute de politicieni din Federația Rusă și România, afirmând că, dacă în cazul unor comentarii venite din Rusia, executivul moldovean reacționează cu promptitudine, atunci când acestea vin din România, oficialii moldoveni păstrează tăcerea, a relatat luni portalul Deschide.md, citat de Agerpres

De la 22.08.2017, 10:18
WhatsApp

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acuzat guvernul de la Chișinău că nu evaluează cu aceeași măsură declarațiile făcute de politicieni din Federația Rusă și România, afirmând că, dacă în cazul unor comentarii venite din Rusia, executivul moldovean reacționează cu promptitudine, atunci când acestea vin din România, oficialii moldoveni păstrează tăcerea, a relatat luni portalul Deschide.md, citat de Agerpres

El a făcut această declarație, în care a acuzat guvernul moldovean de "duble standarde", într-un interviu acordat luni agenției de presă oficiale ruse TASS.

Igor Dodon a profitat de ocazie pentru a ataca Partidul Democrat (de la guvernare) și partenerii externi ai acestuia, SUA și România.

"Mass-media controlate de coaliția de guvernare (moldoveană) abundă în știri despre 'planurile militariste ale Rusiei', despre care se spune că vrea sa acapareze sudul Ucrainei, prin declanșarea unui război pe Nistru, și să înlăture de la putere autoritățile proeuropene de la Chișinău și Kiev. Sunt ajutate în mod activ de colegii lor din România, care nu sunt interesați în rezolvarea problemei transnistrene și reunificarea țării noastre, întrucât aceasta ar pune capăt planurilor lor de anexare a Moldovei", a declarat Dodon în interviul pentru TASS.

Referitor la reunificare, președintele moldovean s-a referit la reunirea Republicii Moldova cu Transnistria. În acest context, el a spus că oficiali ai guvernului moldovean, care l-au acuzat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin de insulte la adresa lor, "iau apă în gură" atunci când partenerii lor români vorbesc despre "planuri de lichidare a Republicii Moldova și despre unirea cu țara vecină".

"Din partea conducerii Rusiei, de exemplu, nu am auzit niciodată astfel de apeluri", a mai spus Dodon, adăugând că politicieni care nu sunt interesați de refacerea cooperării dintre Republica Moldova și Rusia și nu doresc rezolvarea problemei transnistrene există atât la Moscova, cât și la Tiraspol.

În același timp, Igor Dodon a acuzat Partidul Democrat și unele cercuri din SUA de escaladarea tensiunilor în jurul Transnistriei în contextul alegerilor parlamentare de anul viitor din Republica Moldova.

"Sondajele arată că, după opt ani de guvernare dezastruoasă, coaliția proeuropeană are puține șanse să ajungă în (viitorul) parlament de la Chișinău. Acum, liderii Partidului Democrat încearcă să obțină susținerea SUA, unde cercuri politice impunătoare sunt interesate în intensificarea confruntării cu Moscova. Noi vedem cum aceste cercuri își cresc presiunea asupra președintelui (american Donald) Trump pentru a nu permite un dialog constructiv cu Kremlinul", a afirmat Dodon.

El susține că alianța de guvernare de la Chișinău nu dorește un război de amploare în Transnistria, însă ar avea nevoie de o provocare și o escaladare a tensiunilor în jurul Transnistriei în ajunul datei alegerilor prezidențiale din Federația Rusă și a campaniei parlamentare de anul viitor în Republica Moldova.

Potrivit acestuia, pentru a face pe placul patronilor din Occident, democrații se opun politicii sale de restabilire a unui parteneriat strategic cu Rusia. În acest sens, Dodon a evocat recenta declarare a vicepremierului rus Dmitri Rogozin drept persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova și expulzarea a cinci diplomați ruși de la ambasada Federației Ruse din Chișinău.

De fapt, interviul TASS pornește de la o știre difuzată de Russia Today despre modernizarea bazei militare moldovene de la Bulboaca cu fonduri SUA, unde s-ar pregăti diversioniști pentru reluarea ostilităților în Transnistria, știre pe care TASS o atribuie mass-media moldovene și occidentale.

"În mass-media moldovene și occidentale au apărut în ultimul timp relatări despre pregătirea unui nou război în Transnistria. Se spune că pe poligonul de la Bulboaca instructorii americani îi ajută pe militarii moldoveni să dezvolte o operațiune ofensivă, căreia să i se alăture și Ucraina. Informațiile sunt intens discutate de politicieni și experți, care estimează potențialul militar al părților, sunt descrise scenarii privind implicarea unor actori internaționali globali", scrie agenția de presă TASS, care i-a cerut președintelui Dodon să clarifice situația.

"Asistăm la o nouă campanie propagandistică împotriva Republicii Moldova. Presa de la Moscova aruncă petarde mediatice înspre Chișinău, acuzându-l de atitudini războinice față de Rusia", scria recent într-un editorial expertul moldovean Petru Bogatu, potrivit Deschide.md. Editorialistul consideră că "răspândind minciuni", rușii "îi ridică mingea la fileu" lui Dodon, ca acesta să înscrie puncte în palmaresul său politic, destul de sărac în ultimul timp înaintea alegerilor legislative de anul viitor.

"Președintelui socialist i se dă posibilitatea să creeze impresia că a repurtat niște victorii politice: a oprit tentativa puterii executive de a invada Transnistria, a dejucat încercările de a introduce vize pentru cetățenii Federației Ruse etc. Toată această stratagemă pare să fie preludiul unui viitor război politic pe care președintele republicii este constrâns de ruși să-l declare actualei guvernări de la Chișinău", scrie Petru Bogatu în editorialul său.

Sursă: Agerpres

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

antena1 observator
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Unde se pune bicarbonat de sodiu în mașina de spălat rufe ca să curețe petele...
Fanatik.ro
Publicat 25.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin...
Gandul
Publicat 25.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Câți bani ar fi plătit Călin Georgescu pe TikTok pentru a fi promovat de...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Prima declarație de la Kremlin despre victoria lui Călin Georgescu în primul...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Taylor Swift a purtat un colier strălucitor cu diamante pentru o cină în New...
ZU
Publicat 25.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii...
Deparinti
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cei mai iubiți 7 actori turci în 2024. Care sunt preferații fanelor din...
Happy
Publicat 25.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Medicool
Publicat 25.11.2024