Imagini cu nave de război ruse şi chineze, la prima lor misiune comună de patrulare în Oceanul Pacific
Nave de război ruse şi chineze au încheiat prima lor misiune comună de patrulare în Oceanul Pacific, acoperind o distanță de aproximativ 3.100 kilometri într-o săptămână, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
De Veronica Micu la 24.10.2021, 07:55- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Misiunea, care a început duminica trecută și s-a încheiat sâmbătă (17-23 octombrie) a avut ca scop menținerea stabilității în regiunea Pacificului și protejarea infrastructurii maritime a celor două țări, au precizat oficialii ruși.
În timpul patrulei, navele rusești și chineze au navigat prin strâmtoarea Tsugaru, între insulele japoneze Honshu și Hokkaido. Marina japoneză, care le-a monitorizat acțiunile, a anunțat că manevrele au fost efectuate în conformitate cu dreptul internațional și că apele teritoriale nu au fost încălcate, transmite Russia Today.
"Grupul de nave a trecut pentru prima dată prin strâmtoarea Tsugaru, ca parte a patrulei. Misiunile patrulelor au fost afişarea steagurilor de stat ruse şi chinezeşti, menţinerea păcii şi stabilităţii în regiunea Asia-Pacific şi protejarea subiecţilor activităţilor economice maritime ale celor două ţări", a precizat ministerul rus al Apărării, conform Reuters.
Marinarii militari ruși și chinezi, manevre tactice comune și exerciții de antrenament
De-a lungul traseului, marinarii militari ruși și chinezi au efectuat manevre tactice comune și exerciții de antrenament. Grupul de patrulare a fost format din zece nave, inclusiv două nave antisubmarine mari Admiral Tributs și amiralul Panteleyev, din partea rusă.
Potrivit Russia Today, tensiunile au crescut în Pacific, SUA fiind din ce în ce mai preocupate de influența crescândă a Chinei în regiune. "Americanii și aliații lor NATO au trimis nave de război în misiuni de patrulare în zonă, în ciuda faptului că autoritățile chineze consideră aceste mișcări ca fiind provocatoare și subminând stabilitatea regională. Washingtonul a sprijinit, de asemenea, activ impulsul pentru independență a insulei chineze Taiwan. Luna trecută, SUA, Australia și Marea Britanie au semnat așa-numitul pact AUKUS, cu scopul de a înarma Canberra cu submarine cu propulsie nucleară, ceea ce a stârnit îngrijorări și la Beijing", scriu jurnaliștii ruși.
Duminică, oficialii japonezi ai Apărării au declarat că navele ruse și chineze au trecut și prin strâmtoarea Osumi, în largul prefecturii Kagoshima, din sudul Japoniei, a informat postul public NHK, conform Reuters. Navelor străine li se permite să navigheze prin strâmtorile Osumi și Tsugaru, deoarece acestea sunt căi navigabile internaționale. Cu toate acestea, ministerul japonez al Apărării a calificat mișcările recente drept "neobișnuite", a raportat NHK.
Oficialii japonezi nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii, precizează Reuters.