Întoarcerea talibanilor la putere, "o catastrofă" pentru presa din Afganistan. Mai mulţi jurnalişti afgani au fost bătuţi şi sechestraţi
Liderul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor spune că viitorul celor peste 1.300 de jurnalişti rămaşi în Afganistan este unul sumbru, având în vedere abuzurile la care sunt supuşi din ce în ce mai des, sub conducerea talibanilor.
De Ovidiu Cojocaru la 14.09.2021, 11:46După ce au circulat imagini și mărturii la nivel internațional cu privire la arestarea și bătăile a doi reporteri, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor și-a exprimat îngrijorarea cu privire la recentele atacuri, relatează The Guardian. În doar două zile, talibanii au reținut și eliberat ulterior cel puțin 14 jurnaliști, șase dintre aceștia fiind bătuți. Alți reporteri, inclusiv unii din partea BBC, au fost împiedicați, de asemenea, să filmeze protestul desfăşurat zilele trecute.
Jurnalismul din Afganistan riscă să dispară, potrivit directorului Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), care a declarat că reporterii care încearcă să lucreze sub conducerea talibanilor au fost bătuți şi închişi. "Talibanii nu vor să facă prea multe valuri în acest moment, dar vor dori să preia controlul asupra tuturor, inclusiv a presei străine din Afganistan. Şi aşa cum se întâmplă adesea în astfel de situaţii, jurnaliştii străini vor fi consideraţi agenţi ai guvernelor străine. Cred că ceea ce va urma să vedem este formarea unei mass-media a talibanilor, care sigur nu va implica femeile. Toţi ceilalţi jurnalişti vor dispărea. Nu a fost uşor nici înainte de venirea talibanilor, dar ceea ce se întâmplă acum este sumbru. Este o catastrofă", a declarat Anthony Bellanger, secretarul general al FIJ.
Reprezentanţii Federaţiei sunt în contact strâns cu colegii din Afganistan. În acest moment, potrivit datelor furnizate de ei, peste 1.300 de jurnalişti au rămas în Afganistan, dintre aceştia, 220 fiind femei, majoritatea din Kabul. Totodată, FIJ a declarat că încearcă să evacueze şi restul jurnaliştilor rămaşi în capitala Afganistanului. "Nu este vorba despre scoaterea tuturor jurnaliştilor din ţară, nu putem face asta şi nu am vrea acest lucru, pentru că dacă nimeni nu va mai relata ce se întâmplă aici, totul se va întâmpla "pe întuneric". Sunt jurnalişti care vor să rămână să-şi facă treaba, dar viitorul nu sună bine pentru ei", a transmis Bellanger. El a spus că FIJ a strâns deja 40.000 de euro din donaţii ale sindicatelor media afiliate, multe dintre ele din Marea Britanie, pentru a veni în sprijinul colegilor din Afganistan. "Luni vom începe să trimitem bani jurnaliştilor din Kabul care au nevoie de aceştia. Fiecare ban va fi contabilizat şi vom verifica cu mare atenţie dacă aceşti bani ajung la jurnaliştii din Afganistan şi la familiile lor", a adăugat Bellanger.