Irlanda, prima ţară europeană care se întoarce la carantină naţională
Irlanda devine prima ţară europeană care se întoarce la carantină naţională. Exemplul va fi urmat de vineri şi de Ţara Galilor care va impune din nou restricţiile dure din luna martie.
De Redactia Observator la 20.10.2020, 23:03- Oamenii nu se vor putea deplasa pe o distanţa mai mare de cinci kilometri de domiciuliu.
- Şcolile rămân în continuare deschise, iar restaurantele şi barurile vor primi clienţi pe terase.
În cursa contracronometru pentru găsirea unui leac, cercetătorii britanici vor să infecteze voluntarii la testele clinice, în mod deliberat, cu coronavirus, tocmai pentru a dovedi eficienţa vaccinului lor.
De mâine, magazinele considerate neesenţiale, frizeriile, saloanele de înfrumuseţare, sălile de sport şi toate instituţiile culturale vor fi închise în Irlanda. Oamenii nu se vor putea deplasa pe o distanţa mai mare de cinci kilometri de domiciuliu şi vor lucra de acasă.
Totuşi, şcolile rămân în continuare deschise, iar restaurantele şi barurile vor primi clienţi pe terase şi vor funcţiona în regim de livrare.
Paul Cadden, patron de restaurant: Ne-am întors în carantină ceea ce e foarte greu. Va trebui să concediez 20 de angajaţi, în următoarele zile, din nou.
Încet, dar sigur, şi Irlanda de Nord impune o carantină parţială. De vineri, a închis deja şcolile pentru două săptămâni iar restaurantele funcţionează doar în regim take-away. Sub reguli mai dure intră Ţara Galilor. Timp de două săptămâni jumătate, statul se întoarce la măsurile din martie.
Mark Drakeford, premierul Ţării Galilor: Între vineri, 23 octombrie şi 9 noiembrie, toată lumea din Ţara Galilor va trebui să stea acasă!
Între timp, în restul Europei se fac eforturi pentru a evita o carantină la nivel naţional. Slovenia a impus carantina parţială, doar în zonele-focar. Iar regiunea Lombardia, primul epicentru al pandemiei de pe continent, impune interdicţia de călătorie între orele 21.00 şi 06.00 dimineaţa. Până la găsirea unui leac care va pune capăt pandemiei, cele mai bune soluţii rămân izolarea şi testarea, spun expeţii străini.
Mike Ryan, director executiv OMS: Dacă mi-aş putea pune o dorinţă magică pentru a îmbunătăţi un lucru pe care ar trebui să-l îmbunătăţim cu adevărat aceasta ar fi să mă asigur că fiecare persoană care s-a aflat în contact cu un caz confirmat de COVID-19 intră în carantină pe perioada necesară, pentru a întrerupe lanţul transmiterii.
Pentru a grăbi procesul de aprobare al potenţialului vaccin, Marea Britanie devine prima ţară din lume care va infecta în mod deliberat voluntarii cu coronavirus pentru a testa eficienţa serului de imunizare.