Japonia a luat o măsură dramatică împotriva scăderii forţei de muncă. Vârsta minimă de pensionare, 70 de ani
Japonia propune cetăţenilor să înceapă să iasă la pensie după vârsta de 70 de ani, în încercarea de a face faţă unei scăderi a forţei de muncă.
De Redactia Observator la 17.02.2018, 15:02Japonia propune cetăţenilor să înceapă să iasă la pensie după vârsta de 70 de ani, în încercarea de a face faţă unei scăderi a forţei de muncă.
Guvernul a anunţat că va încerca să stabilească propunerea prin schimbări legislative, după aprilie 2020, adăugând că o creştere a vârstei de pensionare de la 60 de ani, cât e în prezent, la 65 de ani va fi făcută gradual pentru 3,4 milioane de funcţionari de stat.
În prezent, japonezii pot alege să primească pensia oricând între vârsta de 60 şi 70 de ani, iar cei care aleg să facă asta după vârsta de 65 de ani primesc un bonus financiar.
Japonia este ţară în care se înregistrează cea mai mare speranţă de viaţă. Numărul naşterilor de anul trecut a fost cel mai scăzut de la începerea înregistrărilor, în urmă cu un secol.
Populaţia ţării va ajunge la 88 de milioane în următoarele patru decenii, de la 127 de milioane cât este în prezent, potrivit unor estimări ale guvernului.
Demografia şi retincenţa la relaxarea regulilor privind imigraţia au dus la cea mai scăzută cifră a forţei de muncă de la începutul anilor 1970.
Prim-ministrul Shinzo Abe susţine ideea ca oamenii în vârstă să rămână în câmpul muncii pentru cât mai mult timp, ca parte a reformelor sale ce au drept scop creşterea economică şi a productivităţii.