Antena LIVE

Curs valutar

Joe Biden, vizită-fulger la Berlin într-un moment crucial pentru Ucraina. Preşedintele SUA se va întâlni cu liderii Franţei, Germaniei şi Marii Britanii

O călătorie transatlantică de o zi, în plină campanie electorală americană: vizita lui Joe Biden la Berlin vineri subliniază importanţa legăturii cu un fidel aliat european, pe care preşedintele în exerciţiu ar urma să-l îndemne să rămână mobilizat pentru a ajuta Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

De la 17.10.2024, 06:55
WhatsApp
Profimedia

Război în Ucraina. Alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie din Statele Unite ar putea constitui un punct de cotitură în cazul unei victorii a republicanului Donald Trump care îi face pe unii să se teamă de o reducere drastică a ajutorului militar american acordat Kievului. Ucraina va fi în centrul discuţiilor dintre Joe Biden şi responsabilii germani într-un moment în care bombardamentele ruseşti împotriva infrastructurii sale esenţiale sunt în creştere, iar armata Kievului dă înapoi pe frontul de est.

Biden se va întâlni cu liderii Franţei, Germaniei şi Marii Britanii

Joe Biden va avea, de asemenea, o întâlnire în patru cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer, potrivit programului vizitei transmis de Casa Albă. Călătoria are loc în momentul în care preşedintele Biden a anunţat miercuri un nou ajutor american pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari în cursul unei discuţii telefonice cu preşedintele Volodimir Zelenski.

În urmă cu o săptămână, democratul şi-a amânat călătoria în Germania din cauza uraganului Milton. Cu toate acestea, nu se punea problema de a renunţa la această vizită de rămas bun, chiar dacă preşedintele a redus-o la o singură zi. Pentru Casa Albă, întâlnirea separată dintre preşedintele american şi Olaf Scholz va permite "consolidarea legăturilor strânse" dintre cele două ţări şi "coordonarea asupra priorităţilor geopolitice, în special apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruse şi evenimentele din Orientul Mijlociu".

Pe acelaşi subiect

Joe Biden va transmite, fără îndoială, "un mesaj europenilor despre importanţa ca aceştia să se pregătească să-şi asume mai multe responsabilităţi în ajutorul lor pentru Ucraina", consideră politologa germană şi expertă în relaţii internaţionale Daniela Schwarzer, de la Fundaţia Bertelsmann. După mai bine de doi ani şi jumătate de război, se profilează o slăbire a ajutorului occidental, pe fondul izbucnirii unui alt conflict major, în Orientul Mijlociu, după atacul mortal al Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie 2023. Opinia publică este, de asemenea, obosită, după cum au arătat recent scorurile istorice la trei alegeri de land obţinute de partidul de extremă dreapta german AfD şi un nou partid de extremă stângă, care cer încetarea livrărilor de arme către Kiev.

Germania este al doilea mare donator de ajutor pentru Ucraina, Statele Unite fiind primul. Dar şi-a redus la jumătate, până la patru miliarde de euro, pachetul bugetar pentru ajutorul Ucrainei în 2025. Olaf Scholz a mai cerut miercuri să "facă totul" pentru a preveni continuarea conflictului, inclusiv discutând cu Vladimir Putin, în consultare cu Ucraina şi ceilalţi aliaţi ai acestei ţări. În acelaşi timp, Volodimir Zelenski a dezvăluit parlamentului ucrainean "planul său de victorie" care urmăreşte să-l constrângă pe preşedintele rus să pună capăt războiului, sprijinul sporit din partea aliaţilor occidentali fiind esenţial pentru aplicarea acestuia.

Preşedintele ucrainean, care refuză să cedeze orice zonă anexată de Rusia, s-a deplasat săptămâna trecută la Berlin unde a cerut, în zadar, autorizarea de a folosi rachetele furnizate de Occident împotriva unor ţintelor militare de pe teritoriul Rusiei. Joe Biden va fi întâmpinat în capitala Germaniei de omologul său, Frank-Walter Steinmeier, care îi va înmâna cea mai înaltă distincţie a ţării sale pentru "serviciile aduse" prieteniei germano-americane şi alianţei transatlantice. În faţa deputaţilor din Bundestag, Olaf Scholz a salutat şi "îmbunătăţirea incredibilă a cooperării" sub administraţia Biden dintre Berlin şi Washington şi la nivel european. Preşedinţia tumultoasă a lui Donald Trump (2017-2021) a pus la grea încercare relaţiile dintre Statele Unite şi Germania, el criticându-i pe germani şi pe alţi europeni deoarece cheltuie prea puţin pentru apărarea comună în cadrul NATO.

După invazia rusă, Germania, profund pacifistă încă de la ororile nazismului, s-a angajat într-o schimbare radicală a politicii sale, prin înfiinţarea, printre altele, a unui fond de 100 de miliarde de euro pentru înnoirea armatei sale. Discuţiile dintre cei patru principali aliaţi transatlantici ar urma să se concentreze şi asupra situaţiei din Orientul Mijlociu. Dacă Washingtonul şi Berlinul sunt cei mai fideli aliaţi ai Israelului, ei au cerut, de asemenea, în mod repetat, încetarea focului în Fâşia Gaza şi au avertizat împotriva extinderii războiului la întreaga regiune.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina joe biden germania emmanuel macron olaf scholz
Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Alimentul care te ajută să pierzi în greutate și reglează colesterolul....
Fanatik.ro
Publicat 17.10.2024
Avertisment de la Washington: După Ucraina, Putin va invada Republica Moldova....
spotmedia.ro
Publicat 17.10.2024
O bază aeriană NATO din Europa de Est va găzdui avioane de luptă cu capacitate...
spotmedia.ro
Publicat 16.10.2024
Câștigători Asia Express 2024 | Cum au triumfat Nicolai Tand și Sorin Brotnei...
Gandul
Publicat 17.10.2024
Cum a ajuns migraţia să zguduie din temelii Europa. Expert român de la Harvard:...
Adevărul
Publicat 17.10.2024
Care au fost ultimele clipe din viața lui Liam Payne. Ce ar fi făcut în camera...
A1
Publicat 17.10.2024
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2024. Racii se îndrăgostesc. Află ce se...
CaTine
Publicat 17.10.2024
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins...
spynews.ro
Publicat 17.10.2024
Eduard Novak e scandalizat: „Contabila ia 162.000 de euro, mai mult decât David...
GSP
Publicat 16.10.2024
Testul pe care numai geniile îl pot rezolva în doar 10 secunde. Poți vedea al...
Click.ro
Publicat 17.10.2024
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie...
Useit
Publicat 17.10.2024
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și...
Redacţia.ro
Publicat 17.10.2024
Director de fabrică din Sălaj, apropiat al grupării liberale conduse de Lucian...
libertatea.ro
Publicat 17.10.2024
Tyla a purtat o costumație de înger la Victoria’s Secret Fashion Show 2024....
ZU
Publicat 17.10.2024
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged...
Hello taste
Publicat 17.10.2024
Sindromul ochilor uscați în sarcină: cauze și tratament
Deparinti
Publicat 17.10.2024
Condiție nouă pentru finanțarea panourilor fotovoltaice. Problema mai puțin...
ziare.com
Publicat 17.10.2024
Paulina Mercado își anunță retragerea temporară din televiziune. Iubita lui...
Happy
Publicat 17.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Medicool
Publicat 17.10.2024
Ion Ţiriac, prins la volan cu 340 km/oră de poliţie şi trimis spre judecată....
orangesport.ro
Publicat 14.10.2024