Antena LIVE

Curs valutar

Kash Patel, confirmat de Senat la conducerea FBI. Ar fi primit 25.000 de dolari de la un regizor rus, cu legături la Kremlin

Senatul Statelor Unite l-a confirmat în funcția de director al FBI pe Kash Patel, un apropiat al lui Donald Trump. În timpul audierilor din Congres, democrații au avertizat că Patel ar putea folosi această funcție pentru a se răzbuna pe adversarii politici ai lui Trump. Anterior, în calitate de consilier republican, Patel a încercat să blocheze o anchetă a serviciilor secrete privind legăturile dintre Rusia și campania prezidențială a lui Trump din 2016. În plus, potrivit unor documente dezvăluite de Washington Post, Patel a fost plătit anul trecut cu 25.000 de dolari de o companie de film care a promovat opinii anti-occidentale şi pro-Kremlin. 

De la 21.02.2025, 15:54
WhatsApp
Galerie (2)
Kash Patel la audierile din Senat privind funcţia de director al FBI, Washington, 30 ianuarie 2025 Profimedia

Numirea lui Kash Patel în funcția de director al Biroului Federal de Investigații (FBI) a fost confirmată joi de Senatul SUA, dominat de republicani, în pofida criticilor puternice venite din partea taberei democrate și nu numai, relatează AFP. Din cei 100 de senatori, 51 au votat în favoarea numirii lui Patel, în timp ce 49 s-au opus, inclusiv doi republicani.

Fost procuror federal, în vârstă de 44 de ani, Kash Patel este un susținător loial al lui Donald Trump, fiind intens criticat de opoziția democrată. Contestat mai ales pentru apărarea persoanelor implicate în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, Patel a fost, de asemenea, asociat cu mişcarea de extremă dreaptă QAnon.

Kash Patel, plătit de regizor rus care are legături cu Kremlinul

Kash Patel ar fi fost plătit anul trecut cu 25.000 de dolari de o companie de film deținută de un cetățean rus care are legături cu Kremlinul, potrivit unor documente obținute de The Washington Post. Plata a fost făcută de Global Tree Pictures, o companie condusă de Igor Lopatonok, un regizor rus care a produs documentare pro-ruse și anti-occidentale. Lopatonok a fost implicat anterior într-o campanie de influență finanțată de un fond creat de Vladimir Putin, potrivit sursei citate. 

Pe acelaşi subiect

Kash Patel apare într-un serial documentar de șase episoade, produs de Igor Lopatonok, şi intitulat "Toți oamenii președintelui: Conspirația împotriva lui Trump", care a fost difuzat pe platformele de social media ale lui Tucker Carlson, figură importantă a dreptei americane. În cadrul acestui documentar, Patel și alți foști oficiali ai administrației Trump au fost prezentați drept victime ale unei conspirații menite să-l înlăture pe Trump. Într-un segment, Patel a promis că "va închide sediul FBI și îl va transforma într-un muzeu al statului profund".

În respectivul documentar mai apar Steve Bannon, strateg al campaniei prezidențiale a lui Donald Trump în 2016, Rudy Giuliani, fost avocat al lui Trump și ex-primar al New York-ului și Michael Flynn, consilier pentru securitate națională al lui Trump (ianuarie-februarie 2017).

Lopatonok, originar din Ucraina și stabilit în Los Angeles în 2008 după ce a locuit în Rusia, nu și-a cerut scuze pentru atitudinea pro-rusă a fimelor sale. Într-un interviu acordat anul trecut, Lopatonok a recunoscut că a fost acuzat că este un "agent al Kremlinului" și un "activist rus", din cauza opiniilor pro-ruse promovate în filmele sale. "Nu-mi pasă, pentru că oamenii din lume trebuie să aibă o viziune alternativă la ce spune mass-media", a declarat el.

Lopatonok a călătorit la Moscova de cel puțin trei ori între 2012 și 2014, conform postărilor sale pe rețelele de socializare, și a criticat public protestele din 2014 de la Kiev, care au dus la răsturnarea președintelui pro-Kremlin al Ucrainei. În octombrie același an, Lopatonok a lansat "Maidan Massacre", un film care susține că nu mercenarii pro-ruși au fost responsabili de uciderea a zeci de activiști în timpul protestelor. 

În apărarea sa, purtătorul de cuvânt al lui Patel, Erica Knight, a afirmat că acesta a respectat toate regulile de transparență financiară, iar Senatul a evaluat și aprobat toate dezvăluirile sale financiare.

Numiri controversate în administrația Trump

Robert F. Kennedy Jr., cunoscut pentru pozițiile sale antivacciniste, a fost numit la conducerea Departamentului Sănătății. În timp ce Tulsi Gabbard, fostă congresmană, a fost desemnată șefă a CIA, în ciuda pozițiilor sale considerate favorabile Moscovei.

Prima reacție a lui Kash Patel: "Politizarea justiției s-a terminat"

După confirmarea sa în funcție, Patel a transmis un mesaj pe rețelele sociale: "Poporul american merită un FBI transparent, responsabil și dedicat justiției. Politizarea sistemului nostru de justiție a erodat încrederea publicului – dar asta s-a terminat."

El a adăugat că prioritatea sa va fi restabilirea încrederii în agenție: "Misiunea mea ca director al FBI este clară: să lăsăm polițiștii buni să fie polițiști și să restabilim încrederea în FBI."

Reacția opoziției: "Un pericol politic"

Nominalizarea lui Kash Patel a fost vehement criticată de senatorul democrat Dick Durbin, care l-a numit "extrem de periculos din punct de vedere politic".

"Este un dezastru politic și o amenințare pentru securitatea națională", a declarat Durbin.

Acesta a acuzat că Patel intenționează să transforme FBI-ul într-un instrument de răzbunare politică. "Și-a reiterat intenția de a folosi poliția federală a națiunii noastre pentru a se răzbuna pe inamicii săi politici."

În cadrul audierii din Senat de luna trecută, Patel a respins acuzațiile potrivit cărora ar avea o "listă de inamici", declarând că toți agenții FBI vor fi protejați de represaliile politice.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

fbi kash patel donald trump rusia plata
Întrebarea zilei
Cum faceţi față temperaturilor extreme din aceste zile?

Stau mai mult în casă

Mă îmbrac gros și ies oricum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Cine poate să primească pensie de urmaș în 2025, după actualizarea legii....
Fanatik.ro
Publicat 22.02.2025
Îl mai știi pe Rapha Tudor din Lala Band? Ce s-a ales de el, după ce s-a retras...
Gandul
Publicat 22.02.2025
Se retrage SUA din România? Expert de la Washington: „Guvernul trebuie să...
Adevărul
Publicat 22.02.2025
Ce sport practică fiul lui Pepe, după aproape doi ani de înot. Micuțul este...
A1
Publicat 22.02.2025
Horoscopul zilei de 23 februarie 2025. Racii pierd bani. Află ce se întâmplă...
CaTine
Publicat 22.02.2025
O cunoscută influenceriță din România a născut la 8 luni! Tânăra a adus pe...
spynews.ro
Publicat 21.02.2025
Fostul tenismen ucrainean din Top 20 a dezvăluit ce i-a scris un coleg rus la...
GSP
Publicat 20.02.2025
Orașul subteran din România unde tinerii se pot căsători. Aici se află cea...
Click.ro
Publicat 22.02.2025
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei....
Useit
Publicat 22.02.2025
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul...
Redacţia.ro
Publicat 21.02.2025
Ce se va întâmpla când Papa Francisc va muri. Cine anunță decesul, după ce...
libertatea.ro
Publicat 21.02.2025
Benny Blanco a declarat că Selena Gomez „și-a schimbat părerea” despre...
ZU
Publicat 22.02.2025
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Hello taste
Publicat 20.02.2025
Încercarea de a rămâne însărcinată te copleșește: iată cum poți gestiona...
Deparinti
Publicat 22.02.2025
Actorii turci la Festivalul Internațional de film de la Berlin. Ce vedete au...
Happy
Publicat 21.02.2025
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou...
BZI
Publicat 20.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Medic oncolog: E dovedit științific că micul dejun poate preveni cancerul de...
Medicool
Publicat 22.02.2025