La mii de kilometri depărtare...Există o altă Românie!
Ascunsă printre dealurile statului american Pennsylvania se află o Românie. O Românie veche de aproape 140 de ani, cu locuitori cât să îi numeri pe degete. România din America este un sat.
De Redactia Observator la 28.06.2014, 20:01- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Ascunsă printre dealurile statului american Pennsylvania se află o Românie. O Românie veche de aproape 140 de ani, cu locuitori cât să îi numeri pe degete. România din America este un sat.
O vizită în România de peste Ocean e ca un drum cu maşina timpului. Mai ales că destinaţia este un sat care n-a mai apucat să devină oraş şi pe care timpul l-a transformat într-o aşezare-fantomă.
Un sătuc înfiinţat în 1875 de către un industriaş american pe nume Philip Roman. România din Statele Unite te întâmpină astăzi cu uşile şi cu geamurile larg deschise.
Motivul nu e ospitalitatea localnicilor, ci lipsa lor. Cel mult 20 de familii mai locuiesc în sat. Casele abandonate arată de parcă oamenii au plecat în grabă atât de mare că au uitat să tragă uşa după ei.
Şi România americană este bântuită de nenorociri. Cărţile de istorie şi oamenii povestesc despre incidente misterioase precum sinucideri, incendii şi chiar vrăjitorie.
La muzeul din oraşul vecin, Meyersdale, există singura pagină de istorie scrisă vreodată despre România. E menţionată o întâmplare macabră. Un bărbat a fost găsit decapitat pe linia trenului. Când îl duceau la groapă, oamenii au remarcat că ochii mortului încă mișcau. Pe Victor şi Sarah, astfel de poveşti nu i-au împiedicat să se stabilească aici acum 5 ani.
Nu se ştie exact dacă satul are legătură cu România europeană. Românii au venit în SUA la sfârşitul secolului al XVIII-lea, cu gândul să facă bani mulţi şi să se întoarcă în România. Localnicii de acum nu vor decât să fie lăsaţi în pace. Trăiesc izolaţi, nu au computere, internet şi, unii, nici televizoare. Ştiu însă de România de peste Atlantic şi au un mesaj pentru locuitorii ei.