Liderul catalan, AMENINŢARE DURĂ către guvernul spaniol! Va fi o "situație și mai gravă"
Carles Puigdemont susține că punerea sub tutelă a regiunii pe care o conduce va duce la o "situație și mai gravă", într-o scrisoare trimisă joi Senatului
De Redactia Observator la 26.10.2017, 14:27Liderul catalan Carles Puigdemont susține că punerea sub tutelă a regiunii pe care o conduce "va lipsi poporul Cataloniei de instituțiile sale" și va duce la o "situație și mai gravă", într-o scrisoare trimisă joi Senatului, relatează AFP, citat de Agerpres
Mai mult, măsurile de subordonare a Cataloniei dorite de guvernul spaniol reprezintă un atac "frontal" la adresa mai multor articole ale Constituției spaniole, consideră liderul catalan.
"Pentru a rezolva ceea ce guvernul central califică drept situație gravă extraordinară se va crea o situație extraordinară încă și mai gravă prin suspendarea autonomiei politice a Cataloniei", subliniază el în scrisoare în care avertizează că subordonarea Cataloniei contravine Constituției spaniole.
În această scrisoare de nouă pagini, el informează Senatul că va trimite un reprezentant al cabinetului său la Madrid pentru a prezenta argumentele împotriva punerii sub tutelă a Cataloniei.
Acesta ar putea să se exprime după ora locală 17:00 (15:00 GMT) în fața unei comisii de 27 de membri care urmează să dezbată aplicarea Articolului 155, niciodată pus în practică până acum, care permite guvernului să ia măsuri atunci când una dintre regiunile autonome ale țării nu își respectă obligațiile.
Senatul urmează să decidă vineri în ședință plenară dacă va acorda liderului guvernului conservator Mariano Rajoy, pe baza Articolului 155 din Constituție, puterea de a demite executivul separatist catalan, precum și de a pune sub tutelă poliția, parlamentul și media publice din Catalonia, pentru șase luni, timp pentru a organiza alegeri la începutul lui 2018 în această regiune.
În argumentația sa, liderul separatist catalan citează Constituția spaniolă, apreciind că statul nu respectă nici textul și nici spiritul Articolului 155, care nu a fost niciodată aplicat în cei 40 de ani de democrație în Spania.
El subliniază în special că Articolul 155 permite să fie date "instrucțiuni", și nu "îndepărtarea" sau "înlocuirea" autorităților unei regiuni autonome.
Pe de altă parte, remarcă Puigdemont, "Senatul nu poate semna un cec în alb guvernului central" și cu atât mai puțin să autorizeze măsuri care pot aduce atingere "autonomiei naționalităților și regiunilor care alcătuiesc Spania".
Carles Puigdemont susține că măsurile anunțate de guvernul condus de premierul Mariano Rajoy încalcă în special articolele referitoare la "dreptul la autonomia politică a regiunilor". Cu toate acestea, majoritatea sa separatistă s-a pus mai presus de Constituție atunci când a organizat referendumul privind autodeterminarea, interzis de lege, la 1 octombrie, notează AFP.
Legea privind organizarea referendumului, adoptată la 6 septembrie fără a permite opoziției să dezbată în profunzime acest subiect, prevede de fapt că aceasta se impune asupra tuturor celorlalte norme care ar intra în conflict cu ea, inclusiv Constituția spaniolă.
În virtutea acestei legi, separatiștii amenință să-și declare independența, după referendumul de autodeterminare câștigat — conform acestora — cu 90% din voturi, în condițiile unei participări de 43%.
Sursă: Agerpres