Antena LIVE

VIDEO. Funeraliile fostului Papă Benedict al XVI-lea. Zeci de mii de oameni au participat. Slujba, oficiată de Papa Francisc

Papa Francisc i-a adus joi un ultim omagiu predecesorului său Benedict al XVI-lea, care a murit sâmbătă, la vârsta de 95 de ani. Funeraliile fostului suveran pontif au avut loc în cadrul solemn din Piaţa San Pietro, în prezenţa a 50.000 de credincioşi, printre care şefi de stat şi capete încoronate. Este pentru prima dată în ultimii 200 de ani, când un Papă conduce slujba de înmormântare pentru predecesorul său.

De la 05.01.2023, 14:29
Galerie (2)
Au început funeraliile fostului papă Benedict al XVI-lea. Credincioşii s-au strâns în Piaţa San Pietro încă din cursul nopţii Profimedia

Ceremonia funerară, care este prezidată de Papa Francisc, a început în jurul orei locale 8.50 (9.50, ora României), pe o ceaţă densă. Aplauze susţinute s-au din Piaţa San Pietro, în timp ce sicriul cu trupul Papei Benedict al XVI-lea a fost scos din bazilică. Sfânta Liturghie pentru odihna Papei emerit Benedict al XVI-lea a fost celebrată joi, la ora locală 9.30 (10.30, ora României), în Piaţa Sfântul Petru.

Unii credincioşi au început să sosească în zona Vaticanului încă de la ora 4.00 dimineaţa (05.00, ora României), cu cinci ore şi jumătate înainte ca funeraliile prezidate de succesorul său, Papa Francisc, să înceapă în Piaţa Sfântul Petru, relatează Reuters.

În timp ce o ceaţă densă învăluia capitala italiană, oamenii au început să treacă prin controalele de securitate încă înainte de zorii zilei, pentru a fi sigură că ocupă locurile cele mai bune. Printre aceştia se numărau germani în ţinute tradiţionale bavareze, care aveau steaguri ale zonei din Germania în care s-a născut Benedict al XVI-lea.

Peste 1.000 de agenţi de securitate italieni au fost chemaţi să ajute la desfăşurarea în bune condiţii ale evenimentului, iar spaţiul aerian din jurul micului stat al Sfântului Scaun a fost închis pe întreaga durată a zilei.

Drapelele din întreaga Italie sunt coborâte în bernă. Benedict a murit la 95 de ani, sâmbăta trecută, în mănăstirea din grădinile Vaticanului unde se mutase după ce a devenit primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a demisionat, deschizând calea pentru alegerea Papei Francisc, care s-a dovedit a fi un lider mai reformist şi mai pragmatic.

Priveghiul, încheiat miercuri seara

La începutul slujbei, Într-o rugăciune citită în latină, Papa Francisc a cerut ca Papa Benedict să fie primit de Dumnezeu în gloria veșnică, iar spre sfârșitul slujbei, Papa Francisc va stropi cu apă sfințită sicriul și va aprinde tămâie. După aceată ceremonie publică, înmormântarea va fi una privată. Sicriul de chiparos va fi dus înapoi în bazilică pentru o slujbă privată în care va fi sigilat și învelit în panglici. Acesta va fi apoi plasat într-un sicriu de zinc. Ambele vor intra apoi într-un sicriu mai mare, de lemn. Conform tradiţiei, în sicriu vor fi puse monede, medalii și un document care descrie pontificatul său. 

Deoarece Benedict nu mai era şef de stat când a murit, doar două ţări, Italia şi Germania, ţara sa natală, vor trimite delegaţii oficiale la funeralii. Alţi lideri, printre care regele şi regina Belgiei şi regina Spaniei, precum şi 13 şefi de stat sau de guvern vor participa în calitate privată. Majoritatea statelor vor fi reprezentate de ambasadorii lor pe lângă Sfântul Scaun.

Aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul lui Benedict

În ultimele trei zile, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul lui Benedict, al cărui trup a fost expus în Bazilica Sfântului Petru, îmbrăcat în mitră şi veşminte roşii, cu mâinile înfăşurate într-un rozariu, dar fără niciun fel de însemne papale.

La cererea sa, Benedict va fi înmormântat în criptele subterane ale Vaticanului, în nişa în care au fost înmormântaţi mai întâi Papa Ioan al XXIII-lea şi apoi Ioan Paul al II-lea, înainte ca rămăşiţele lor să fie transferate în locuri mai proeminente, în bazilica de la suprafaţă.

Funeraliile fostului papă Benedict al XVI-lea sunt însă departe însă de ultima înmormântare papală, din 2005, când zeci de regi, preşedinţi şi prim-miniştri s-au alăturat celor peste un milion de persoane care au inundat străzile din jurulul Vaticanului pentru a-i aduce un ultim omagiu carismaticului predecesor al lui Benedict, Papa Ioan Paul al II-lea

Cine a fost Papa Benedict al XVI-lea

Născut în 1927 într-o familie catolică de fermieri din landul Bavaria, Joseph Ratzinger a fost încă de mic înclinat spre catolicism. La 14 ani, a fost obligat să se înscrie în Tineretul Hitlerist, așa cum prevedea legea de atunci, iar acest lucru avea să-l urmarească toată viaţa. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, însă, a dezertat și a fost luat prizonier într-un lagăr american, timp de câteva luni, până la încheierea războiului. 

A predat teologia timp de 25 de ani în Germania înainte de a fi numit arhiepiscop de Munchen. Timp de aproape alţi 25 de ani, în calitate de cardinal, Joseph Ratzinger a fost puternicul şef al biroului pentru doctrină al Vaticanului, Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, un şef conservator şi intransigent, ceea ce i-a adus prorecla de "Rottweilerul lui Dumnezeu".  Avea să păstreze aceeaşi linie conservatoare şi pe parcursul scurtului său pontificat, în special în ceea ce priveşte avortul, homosexualitatea sau eutanasia. 

A fost acuzat că a muşamalizat scandalurile de pedofilie din Biserica Catolică, pe vremea când era arhiepiscop de Munchen, dar i se recunoaşte meritul de a fi cel care a cerut iertare şi a promis că preoţii vinovaşi vor fi judecaţi. 

Benedict a scris mai mult de 60 de cărţi în 50 de ani, despre Isus, doctrina şi valorile tradiţionale catolice. Îi plăcea să cânte la pian Mozart şi Bach. Iar dedicaţia pe care o scria frecvent pe volumele sale era: „Adevărul ajunge să stăpânească nu prin violență, ci mai degrabă prin propria sa putere.“

Ți-a plăcut acest articol?

papa benedict inmormantare
Întrebarea zilei
V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Ce trebuie să știe toți românii care returnează ambalaje SGR. Este obligația...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate...
CaTine
Publicat 18.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024