Lovitură de stat în Myanmar. Șefa Guvernului a fost reținută. Soldaţii au fost instalaţi pe străzile capitalei
Armata din Myanmar a preluat controlul asupra ţării după ce liderul Aung San Suu Kyi şi alţi politicieni au fost reţinuţi la primele ore ale zilei de luni. Televiziunea militară a anunţat că a fost declarată stare de urgenţă pentru un an şi că puterea a fost transferată.
De Iulia Iancu la 01.02.2021, 10:47- Aung San Suu Kyi nu poate fi președinte deoarece are copii cu naționalități diferite
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Lovitura de stat vine după ce tensiunile dintre Guvernul civil şi armată au crescut în urma disputatelor alegeri de toamna trecută.
Myanmar, cunoscut ca Burma, a fost condusă de armată până în 2011, când au început reformele democratice.
Armata a anunţat luni că transferă puterea comandatului suprem Min Aung Hlaing din cauza „fraudei electorale”.
În alegerile din luna noiembrie a anunlui trecut, Liga Naţională pentru Democraţie (NLD) a lui Suu Kyi a câştigat suficiente locuri pentru a forma un guvern.
Acum, soldaţii au fost instalaţi pe străzile capitalei Nay Pyu Taw şi ale celui mai mare oraş, Yangon.
Reacții internaționale
Statele Unite au condamnat lovitura de stat şi au transmis că Washingtonul „se opune oricărei încercări de a schimba rezultatul alegerilor recente sau de a împiedica tranziţia democratică în Myanmar”.
Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut eliberarea tuturor oficialilor guvernului şi a liderilor societăţii civile şi a spus că SUA „sunt alături de oamenii din Burma şi de aspiraţiile lor pentru democraţie, libertate, pace şi dezvoltare. Armata trebuie să schimbe aceste acţiuni imediat”.
Ministrul australian de Externe, Marise Payne, a cerut armatei „să respecte statul de drept, să rezolve disputele prin mecanisme legitime şi să elibereze imediat liderii civili şi pe ceilalţi reţinuţi ilegal”.
Conexiunea la internet este suspendată în principalele oraşe, la fel şi unele servicii de telefonie, iar televiziunea de stat, MRTV, a anunţat că întâmpină probleme tehnice şi nu emite. BBC World News şi alţi radiodifuzori internaţionali sunt blocaţi, de asemenea, în timp ce staţiile locale nu emit.
NLD a câştigat 83% dintre mandate, în alegerile din 8 noiembrie, pe care mulţi le-au considerat un referendum privind Guvernul lui Suu Kyi.
Acesta a fost al doilea scrutin de la încheierea conducerii militare în 2011.
Armata a contestat rezultatele la Curtea Supremă, iar temerile privind o lovitură de stat au crescut recent. Comisia electorală a respins acuzaţiile de fraudă.
Cine este Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi este fiica eroului independenţei, generalul Aung San, care a fost asasinat când ea avea vârsta de 2 ani, înainte ca Myanmar să obţină independenţa faţă de Marea Britanie, în 1948.
Suu Kyi, văzută la un moment dat ca simbol al drepturilor omului, a fost laureată cu premiul Nobel pentru Pace când încă se afla în arest la domiciliu şi era considerată „un exemplu remarcabil al puterii celor fără putere”.
Suu Kyi a petrecut 15 ani în detenţie, între 1989 şi 2010. În noiembrie 2015, a condus NLD care a câştigat primele alegeri disputate deschis în decurs de 25 de ani.
Constituţia Myanmarului îi interzice să fie preşedinte pentru că are copii cu naţionalităţi străine. Însă Suu Kyi, în vârstă de 75 de ani, este văzută ca lider de facto.
De când a devenit consilier de stat, conducerea ei a fost definită de tratamentul aplicat în ţară minorităţii musulmane Rohingya. În 2017, sute de mii de membri ai comunităţii au fugit în Bangladesh din cauza atacurilor care îi vizau.
Foştii susţinători internaţionali ai ei au acuzat-o că nu acţionează pentru a opri abuzurile asupra Rohingya şi că nu condamnă armata încă puternică. În ţară, „the Lady”, aşa cum este supranumită, a rămas o figură populară în rândul majorităţii budiste, care arată puţină simpatie pentru Rohingya.