Lovitură pentru Erdogan! Preşedintele turc este acuzat de genocid
Membri ai Parlamentului suedez au sesizat luni justiţia din ţara lor împotriva preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză de "genocid" în regiunile kurde după reluarea, în 2015, a luptelor dintre armată şi separatişti, relatează AFP.
De Redactia Observator la 10.07.2017, 22:04Membri ai Parlamentului suedez au sesizat luni justiţia din ţara lor împotriva preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză de "genocid" în regiunile kurde după reluarea, în 2015, a luptelor dintre armată şi separatişti, relatează AFP.
Cinci parlamentari din partea Verzilor şi Partidului de Stânga au depus o plângere în faţa Camerei internaţionale a Parchetului de la Stockholm pentru 'genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război', a declarat o reprezentantă a ecologiştilor, Annika Lillemets, într-o conferinţă de presă.
Această plângere 'îl vizează pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, precum şi mai mulţi miniştri', printre care prim-ministrul, şi miniştrii apărării şi de interne, a adăugat ea.
Invocând rapoarte ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) şi ONG-ului Amnesty International, parlamentarii suedezi au afirmat că 'vaste zone din Kurdistanul turc au fost supuse une agresiuni militare şi distrugerii din partea statului/guvernului turc' între iulie 2015 şi decembrie 2016.
Într-un raport prezentat în martie, OHCHR a condamnat 'execuţiile extrajudiciare şi recurgerea excesivă la forţă' şi a afirmat că a înregistrat 'numeroase de dispariţii, tortură, distrugere a locuinţelor şi clădiri ale patrimoniului cultural'.
Parlamentarii în cauză se bazează pe o lege din 2014 care definind acuzaţiile de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, precum şi competenţa internaţională a justiţiei suedeze care în ultimii ani a deschis mai multe anchete asupra unor presupuse acte comise în Siria.
Unul dintre reprezentanţii Verzilor, Carl Schlyter, şi-a exprimat speranţa că alţi parlamentari din Europa le vor urma exemplul.
"Dacă Erdiogan este împiedicat să străbată Europa şi să influenţeze ţările europene după cum vrea, sper că asta va avea efect asupra politicii sale", a subliniat el.
Parchetul a confirmat că a primit plângerea parlamentarilor. "Poliţia se va ocupa de plângerea lor şi vom decide dacă vom deschide o anchetă preliminară, iar asta poate dura ceva timp", a informat un reprezentant al procuraturii.
Sud-estul Turciei este scena unui conflict între separatiştii kurzi şi Ankara care, din 1984, a făcut peste 40.000 de morţi. Luptele au reînceput în 2015 după încălcarea armistiţiului, urmată de anularea negocierilor de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan.
Sursă: Agerpres.ro