Antena LIVE

Curs valutar

Video

Lovitură pentru europenii care călătoresc des cu avionul. Ar putea achita o taxă de 100 de euro pentru fiecare zbor

Europenii care călătoresc frecvent cu avionul ar putea achita o taxă de 100 de euro pentru fiecare zbor. Informaţia apare într-un raport New Economics Foundation, citat de The Guardian. Scopul final al măsurii ar fi încetinirea încălzirii globale. Potrivit analizei, poluarea cu dioxid de carbon produsă de avioane ar putea scădea - odată cu implementarea măsurii - cu 21 la sută.

De la 18.10.2024, 13:31
WhatsApp
Lovitură pentru europenii care călătoresc des cu avionul. Ar putea achita o taxă de 100 de euro pentru fiecare zbor Profimedia

Singurii care nu vor plăti mai mult sunt cei care fac doar un zbor dus-întors pe an. Taxa se va aplica de la a doua călătorie şi va creşte cu fiecare nouă cursă. astfel, a treia va fi taxata suplimentar cu 200 de euro, a patra cu 300 şi tot aşa. Taxe suplimentare ar putea fi adăugate şi pentru distanţe mai lungi sau zboruri la clasa întâi.

Taxa pentru călătorii aviatici frecvenţi din Europa ar creşte veniturile fiscale din aviaţie cu 64 de miliarde euro, fără niciun cost financiar pentru majoritatea pasagerilor, conform unui raport publicat joi de 2Celsius.

"Aceasta reprezintă o creştere de şase ori a veniturilor din taxele de aviaţie europene, echivalentă cu aproximativ 30% din întregul buget anual al UE. Veniturile generate numai în UE (51 de miliarde euro) ar putea finanţa 20% din investiţiile publice anuale necesare pentru ca UE să îşi îndeplinească obiectivele climatice", se menţionează într-un comunicat al asociaţiei 2Celsius.

O taxă pentru persoanele care zboară frecvent ar duce la o scădere cu 21% a emisiilor din aviaţie

Raportul constată, de asemenea, că o taxă pentru persoanele care zboară frecvent ar duce la o scădere cu 21% a emisiilor din aviaţie, în principal ca urmare a faptului că doar 5% dintre oameni, cei care zboară şi cel mai des, ar lua mai puţine zboruri.

Raportul este primul care analizează modul în care o taxă pentru călători aviatici frecvenţi ar putea fi pusă în aplicare în toată Europa, utilizând modelarea economică realizată de CE Delft, o organizaţie non-profit europeană cu peste 45 de ani de experienţă în cercetare şi consultanţă, pe baza unei analize juridice realizată de Adastone Law.

Potrivit sursei citate, peste 90 de organizaţii şi 47 de cercetători au semnat o declaraţie publică în sprijinul unei taxe pentru persoanele care zboară frecvent în UE. Raportul propune introducerea unei taxe pentru călătorii frecvenţi la nivel european care ar presupune niveluri progresive de impozitare pentru fiecare zbor dus-întors efectuat de o persoană într-un an. Primul zbor dus-întors nu ar fi taxat. În plus, raportul propune o suprataxă pentru cele mai poluante călătorii: zborurile pe distanţe medii şi lungi, precum şi locurile la clasa business şi la clasa întâi. Declaraţia de susţinere poate fi semnată şi în limba română.

Spre deosebire de alte moduri de transport, aviaţia este în prezent puternic subvenţionată. Raportul recomandă eliminarea scutirilor actuale din aviaţie, precum taxa pe combustibil şi de la TVA.

"Această măsură, combinată cu o taxă pentru pasagerii frecvenţi, ar crea o modalitate echitabilă din punct de vedere social de combatere a poluării excesive de către pasagerii frecvenţi cu venituri mari, menţinând în acelaşi timp accesul la zboruri ocazionale la preţuri accesibile pentru grupurile cu venituri reduse", se subliniază în comunicat.

Raportul se bazează pe sondaje care arată că zborurile frecvente sunt preferate de cei cu venituri ridicate

Raportul se bazează pe sondaje realizate în Europa de Vest care arată că zborurile frecvente sunt preferate de cei cu venituri ridicate. Sondajele arată că puţin peste jumătate dintre oameni (52%) nu zboară deloc într-un an şi, în medie, doar 11% dintre oameni zboară de mai mult de trei ori pe an. De asemenea, 35% dintre gospodăriile cu venituri mai mari de 100.000 euro efectuează trei sau mai multe zboruri dus-întors pe an, faţă de doar 5% dintre gospodăriile cu venituri mai mici de 20.000 euro, iar 70% dintre gospodăriile cu venituri reduse nu zboară cu avionul într-un an, faţă de doar 20% dintre cele cu venituri mari.

Acest proiect este implementat în parteneriat cu reţeaua New Economics Foundation, Stay Grounded şi alte cinci organizaţii europene de mediu.

"Atunci când vine vorba de stoparea dezastrului climatic, Europa se confruntă cu un decalaj uriaş în ceea ce priveşte finanţarea disponibilă. O taxă pentru călătorii aviatici frecvenţi ar putea aduce o contribuţie considerabilă la fondurile UE şi ar putea genera sute de miliarde de euro în capital pentru investiţii în transportul public, energia eoliană şi solară şi restaurarea naturii. În acelaşi timp, o parte din fonduri ar trebui să fie rezervată pentru contribuţia UE la ţările cu venituri mici şi medii care se confruntă cu partea cea mai dură a crizei climatice", susţine Sebastian Mang, cercetător principal la New Economics Foundation (NEF), citat în comunicat.

La rândul său, Magdalena Heuwieser, coordonator al departamentului Aviaţie în cadrul reţelei Stay Grounded, a subliniat că o taxă pentru călătorii frecvenţi ar fi o măsură echitabilă în domeniul aviaţiei, care ar reduce zborurile excesive pentru pasagerii bogaţi şi, în acelaşi timp, ar creşte veniturile, inclusiv pentru extinderea şi furnizarea de căi ferate şi transport public la preţuri accesibile.

Stefan Grebe, autor al studiului de modelare economică CE Delft, a subliniat că reducerea imediată a emisiilor de carbon este necesară pentru alinierea sectorului aviaţiei la obiectivele Acordului de la Paris privind schimbările climatice. în caz contrar fiind probabil ca aviaţia să contribuie la o depăşire a bugetelor de carbon rămase.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

avion zbor taxa europeni
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025