Lumina Sfântă în lumea ortodoxă
Învierea Domnului a fost sărbătorită, la miezul nopţii, de creştinii ortodocşi de pe toate meridianele. Ierarhii şi credincioşii s-au rugat, în primul rând, pentru pace, într-un moment în care destule teritorii ale ortodoxiei suferă din cauza conflictelor armate şi a urmărilor lor
De Redactia Observator la 12.04.2015, 09:35Învierea Domnului a fost sărbătorită, la miezul nopţii, de creştinii ortodocşi de pe toate meridianele. Ierarhii şi credincioşii s-au rugat, în primul rând, pentru pace, într-un moment în care destule teritorii ale ortodoxiei suferă din cauza conflictelor armate şi a urmărilor lor
Miracolul Luminii s-a săvârşit din nou în biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim. Razele soarelui au aprins candela din locul în care a înviat Mântuitorul. Patriarhul Ierusalimului, Theophilos, a dat, apoi, lumină miilor de credincioşi.
O torţă din lumina sfântă a fost purtată, potrivit tradiţiei, la Bethleem, oraşul unde Iisus a venit pe lume. Creştinii palestinieni au întâmpinat-o cu cântece vesele, după obiceiul locului, şi s-au rugat pentru pacea care se lasă prea mult aşteptată în Ţara Sfântă.
Marea sărbătoare a creştinătăţii a fost celebrată, ca de obicei, cu un fast deosebit în Rusia, cea mai mare ţară majoritar ortodoxă. Patriarhul Kirill a condus liturghia de la miezul nopţii în Catedrala Mântuitorului din Moscova, în faţa câtorva sute de credincioşi.
Preşedintele Vladimir Putin, care în alte ocazii a petrecut sărbătorile creştine în mici biserici de ţară, s-a aflat, de această dată, în catedrală, alături de premierul Dmitri Medvedev şi de soţia acestuia.
În Ucraina, ca şi în România, Învierea a fost sărbătorită atât de ortodocşi cât şi de greco-catolici. Preşedintele Petro Poroşenko a asistat la slujbă în catedrala patriarhală din Kiev. Fireşte, la sărbătoarea renaşterii, gândurile tuturor se îndreptau spre războiu din estul ţării.
Credincioşii s-au rugat pentru ca pacea şi liniştea să revină în Ucraina iar ei să-şi poată relua traiul obişnuit.