Luptă disperată cu incendiile de vegetaţie, în Croaţia şi Muntenegru. Avertismentul MAE
Zeci de incendii de pădure au fost raportate începând de duminică în zona Split, distrugând aproximativ 4.500 de hectare de păduri de pini, de tufărișuri și de măslini, potrivit serviciilor de salvare.
De Redactia Observator la 18.07.2017, 16:38Zeci de incendii de pădure au fost raportate începând de duminică în zona Split, distrugând aproximativ 4.500 de hectare de păduri de pini, de tufărișuri și de măslini, potrivit serviciilor de salvare.
Aproximativ 80 de persoane, cea mai mare parte pompieri, au fost rănite ușor și mai multe case au fost arse.
Luni seara, focul a ajuns la marginea orașului Split, distrugând mai multe mașini și conducând la evacuarea unui mall. O groapă de gunoi a luat foc, iar orașul a fost acoperit de un fum gros, negru. Cu toate acestea, pompierii au reușit să țină sub control focul în noaptea de luni spre marți.
Premierul croat, Andrej Plenkovic, s-a deplasat în oraș marți pentru a evalua situația.
Potrivit DPA, în condițiile în care incendiile au izbucnit în 20 de locații diferite în doar câteva ore, în mass-media croată au apărut speculații că acestea au fost cauzate de incendiatori.
În țara vecină, Muntenegru, mai multe incendii de pădure au dus în principal la evacuarea a sute de rulote în Peninsula Lustica, din vestul țării, însă situația s-a ameliorat din cauza reducerii intensității vântului, potrivit autorităților. Luni peste 100 de turiști au părăsit peninsula.
Muntenegru a solicitat ajutor internațional pentru a lupta împotriva incendiilor, printre organismele solicitate făcând parte NATO (la care Muntenegru a aderat în iunie) și forța de protecție civilă a Uniunii Europene. Marți dimineața, toate incendiile raportate se aflau sub control, potrivit serviciilor de salvare locale.
Incendiile de pădure se înregistrează pe Coasta Adriatică în fiecare vară, uneori provocate de turiștii neatenți, alteori puse deliberat de speculanții imobiliari în căutare de noi proprietăți pe care să construiască.
Ministerul român de externe a emis un avertisment de călătorie pentru conaţionalii care călătporesc în Muntenegru
Potrivit MAE, "dacă, în situaţia puţin probabilă, cetățenii români sunt afectaţi de situaţia din atenţionare, sunt rugați să o semnaleze de urgenţă la numărul de telefon 112 și să respecte instrucțiunile autorităților muntenegrene care acționează la fața locului – Pompieri, Poliție, etc."
Pentru cei care tranzitează cu mijloace rutiere teritoriul muntenegrean, informații suplimentare pot fi obținute, permanent, 24 ore / 7 zile, de la Centrul Info Trafic, la numerele de telefon +38219807, +38220234999 și +38263239987, transmite MAE.
Cetățenii români, afectaţi de situaţie, pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Podgorica: +38220618041, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Podgorica: +38269871760, recomandă ministerul în avertismentul său de călătorie.
Sursa: Agerpres, Observator