Antena LIVE

"Mă adresez ruşilor: cum este posibil?" Zelenski acuză terorism nuclear la Zaporojie şi le cere ruşilor să iasă în stradă

Cea mai mare centrală atomică din Europa a fost atacată azi noapte şi cucerită de armata rusă. Mai multe bombe au căzut în zona centralei Zaporojie, din Ucraina. A urmat un incendiu. Focul a pornit la o clădire administrativă şi a fost stins după ce la faţa locului au ajuns 10 autospeciale şi 40 de pompieri. Trei militari ucrainieni au fost ucişi şi alţi doi răniţi în atac. Extrem de important însă: reactoreale nu au fost lovite. Şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a confirmat că NU au fost raportate modificări ale nivelului de radiaţii. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia de acţiuni teroriste fără precedent şi cere Europei şi SUA să acţioneze urgent împotriva Moscovei. 

De la 04.03.2022, 18:09
"Mă adresez ruşilor: cum este posibil?" Zelenski acuză terorism nuclear la Zaporojie şi le cere ruşilor să iasă în stradă Profimedia

NU au fost raportate modificări ale nivelului de radiaţii. Mai ales că toata lumea s-a gândit imediat, evident, la dezastrul de la Cernobîl. Incidentul a alarmat inclusiv Casa Albă. Preşedintele SUA, Joe Biden, a discutat la telefon cu preşedintele Ucrainei despre această situaţie. Centrala Zaporojie continuă să funcţioneze cu un singur reactor la o capacitate de 60%, iar angajaţii ucraineni controlează situaţia. În Energodar însă, tancurile ruse au început să patruleze pe străzi şi surse susţin că primarul ar fi fost luat ostatic de forţele ruse.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lansat vineri un apel direct către cetăţenii ruşi, cerându-le să protesteze împotriva atacului asupra centralei nucleare Zaporojie şi a ocupării acestui obiectiv de către forţele militare ruse. Rusia pune însă atacul pe seama unor sabotori ucraineni şi acuză Kievul de provocare. "Mă adresez ruşilor: cum este posibil? După ce am luptat atâta împreună în 1986 împotriva catastrofei de la Cernobîl", a spus Zelenski într-un discurs televizat, relatează Agerpres. 

El afirmase în cursul nopţii că tancuri ruseşti echipate cu detectoare termice au tras asupra reactoarelor centralei. Incendiul care s-a declanşat într-o clădire destinată instruirii a fost în cele din urmă stins de pompierii ucraineni, care iniţial au anunţat că nu se pot apropia din cauza atacurilor ruşilor. Ministerul rus al apărării a comunicat vineri că centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost de fapt ţinta unor sabotori ucraineni, iar operaţiunea respectivă a reprezentat o provocare.

Generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al ministerului, a anunţat că centrala cu şase reactoare funcţionează normal, iar zona era sub control rusesc încă din 28 februarie. "Cu toate acestea, noaptea trecută, pe teritoriul de lângă centrala electrică, a avut loc o încercare a regimului naţionalist de la Kiev de a efectua o provocare monstruoasă", a declarat el. Conform lui Konaşenkov, o patrulă a Gărzii Naţionale ruse a fost atacată de un grup ucrainean de sabotaj, în apropierea centralei.

Pe acelaşi subiect

Zelenski: Europa trebuie să se trezească acum

"Trupele ruseşti au atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa, centrala de la Zaporojie. Această centrală poate fi periculoasă cât şase Cernobîluri. Tancurile ruseşti ştiau ce atacau. Aceste sunt acţiuni teroriste la un nivel fără precedent. Radiaţia nu ştie unde se află Rusia, nu ştie ce graniţe are ţara voastră. Trebuie să ieşiţi pe străzi şi să le spuneţi că vreţi să trăiţi, că vreţi să trăiţi pe Pământ fără contaminare radioactivă. Dacă va fi o explozie, va aduce sfârşitul pentru toată lumea. Sfârşitul pentru Europa. Doar dacă va acţiona rapid, Europa poate opri trupele ruseşti. Europa trebuie să se trezească acum", este mesajul transmis de Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

"Toate sistemele de securitate de la cele şase reactoare ale centralei nu au fost afectate deloc şi nu a fost eliberat material radioactiv.  Din ce am înţeles acesta este un proiectil care a fost trimis de trupele ruseşti. Nu cunoaştem detaliile despre ce fel de proiectil este", a transmis Rafael Mariano Grossi, Director general IAEA.

"Asta demonstrează inconştienţa acestui război şi importanţa terminării acestuia şi importanţa ca Rusia să îşi retragă toate trupele şi să participe în bună credinţă la eforturile diplomatice", a transmis şi Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.

Ambasadoarea Ucrainei la ONU către Putin: ''Lumea întreagă este împotriva dumneavoastră''

"Lumea întreagă este împotriva dumneavoastră", i s-a adresat ambasadoarea Ucrainei pe lângă forurile ONU de la Geneva vineri preşedintelui rus Vladimir Putin, după un vot istoric în Consiliul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Mesajul adresat lui Putin este clar: sunteţi izolat pe plan internaţional şi întreaga lume este împotriva dumneavoastră", a declarat jurnaliştilor Ievhenia Filipenko, înconjurată de mulţi diplomaţi, după un vot în care aliaţi apropiaţi ai Moscovei, precum Venezuela şi Cuba, s-au abţinut să-i voteze rezoluţia.

Consiliul ONU pentru drepturile omului a aprobat vineri, cu o majoritate covârşitoare de voturi, o rezoluţie care solicită crearea unei comisii de anchetă internaţională cu privire la încălcările drepturilor omului şi a dreptului umanitar în Ucraina după începerea invaziei ruse, potrivit AFP. 

Ți-a plăcut acest articol?

centrala nucleara zaporojie volodimir zelenski rusia terorism soldati
Întrebarea zilei
Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se...
CaTine
Publicat 30.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
Useit
Publicat 30.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Dua Lipa și Callum Turner s-au ținut de mână în timpul unei plimbări. Cei...
ZU
Publicat 30.04.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele
Medicool
Publicat 30.04.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024