Madridul și Barcelona creează o rețea de orașe pentru a-i ajuta pe imigranți
Madridul a anunțat marți că se va asocia cu Barcelona pentru a forma o 'rețea de orașe' cu scopul de a ajuta sutele de mii de imigranți care ajung în Uniunea Europeană
De Redactia Observator la 02.09.2015, 08:18Madridul a anunțat marți că se va asocia cu Barcelona pentru a forma o 'rețea de orașe' cu scopul de a ajuta sutele de mii de imigranți care ajung în Uniunea Europeană
Cele două orașe, conduse de la ultimele alegeri din acest an de consilii municipale de stânga formate din membri ai unor mișcări cetățenești, au criticat modul în care guvernul spaniol gestionează criza imigranților.
Primăria Barcelonei a precizat că s-a întâlnit cu ONG-uri locale pentru a organiza înregistrarea imigranților care ajung în oraș și pentru a-i plasa în cadrul 'numeroaselor familii din Barcelona' care s-au oferit 'să primească refugiați'.
"Barcelona intenționează să creeze o rețea de orașe de refugiu pentru a putea face față uniți la această criză", a precizat municipalitatea catalană într-un comunicat.
La rândul său, primăria Madridului a anunțat că se alătură acestei inițiative lansate de Barcelona la 29 august. "Primăria se alătură rețelei de orașe de primire inițiate de Barcelona și va propune în următoarele zile mijloace și măsuri pentru rezolvarea tragediei refugiaților", potrivit unui comunicat al municipalității madrilene.
Premierul spaniol conservator Mariano Rajoy a anunțat marți că țara sa, care are o populație de aproape 47 de milioane de locuitori, va accepta să primească în acest an puțin peste 2.700 de refugiați.
El a făcut această afirmație la Berlin, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel, care a precizat că Germania — țară cu o populație de 80 de milioane de locuitori — se așteaptă să primească 800.000 de solicitanți de azil în aceeași perioadă.
Rajoy s-a declarat totuși dispus să rediscute numărul de imigranți pe care Spania l-ar putea primi, lăsând de înțeles că și-ar putea schimba poziția.
Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, 2.166 de persoane au încercat să ajungă în Spania pe mare de la începutul anului și până la data de 24 august. Vecinii săi mediteraneeni s-au confruntat cu fluxuri record: 157.000 în Grecia și 107.000 în Italia.