Mafia românească a diplomelor false, dezvăluită de jurnaliști din Suedia
Mafia diplomelor false din România pune în pericol şi sănătatea europenilor. Un fost şofer de TIR român s-a angajat ca asistent medical într-un spital din Suedia. S-a folosit de o diplomă eliberată de o şcoală sanitară privată din România, unde a plătit 3500 de euro pentru fiecare an de studiu.
De Redactia Observator la 15.11.2018, 10:02Mafia diplomelor false din România pune în pericol şi sănătatea europenilor. Un fost şofer de TIR român s-a angajat ca asistent medical într-un spital din Suedia. S-a folosit de o diplomă eliberată de o şcoală sanitară privată din România, unde a plătit 3500 de euro pentru fiecare an de studiu. În urma unei anchete de amploare, jurnaliştii suedezi ai televiziunii SVT au descoperit că zeci de români şi polonezi primesc salarii de mii de euro pe baza diplomelor false luate din ţările natale.
Alex, aşa cum l-au numit jurnaliştii suedezi, este asistent medical la Spitalul Universitar Shalgrenska din Gotteborg. Sub protecţia anonimatului, el spune în reportajul televiziunii SVT că a cumpărat diploma în baza căreia a fost angajat de la o şcoală sanitară privată din România.
Alex a plătit în fiecare an 3500 de euro, dar nu a trecut nici măcar o dată pe la ore. În cei trei ani în care ar fi trebuit să studieze, a lucrat de fapt, legal, ca şofer de TIR în Suedia.
(Reporter): Ai spus că nu ai făcut şcoală?
(Alex): Nu! Am spus că nu am lucrat şi că am învăţat în urmă cu mult timp.
Petru este un alt român care recunoaşte că şi-a cumpărat diploma de studii medicale. Acum, lucrează însă într-o fermă.
”Este 100% periculos. Ştiu asta! Nu, nu este corect. Nu ar trebui sa fie aprobate!”, spune Petru.
Jurnaliştii televiziunii SVT au descoperit cinci români care au trişat într-un fel sau altul atunci când s-au angajat în Suedia.
JAZZ MUNTEANU, jurnalist SVT: În ancheta noastră ne-am uitat la salarii, ne-am uitat la informaţii publice care ne-au condus spre concluzia că aceste persoane nu au fost, de fapt, prezente în ţară.
Legislaţia Europeană prevede ca un asistent medical să aibă 4.600 de ore de şcoală, din care jumătate să fie obligatoriu de practică.
MIRCEA TIMOFTE, preşedintele Ordinului Asistenţilor din România: Nu numai că compromite profesia! Este şi un pericol să ajungă să fie angajat cine ştie cum, prin ce împrejurări, să exercite acestă profesie şi să pună în pericol viaţa oamenilor, neavând competenţe dobândite.
În momentul în care au început ancheta, reporterii suedezi au găsit, la o simplă căutare pe internet, scandalurile diplomelor false din România. Le-a atras atenţia în special cazul directorului unei şcoli private din Caransebeş, care a fost condamnat pentru frade cu diplome.
DANI STANCIU - reporter Express de Banat: Au cerut amănunte despre materialele publicate de noi. Am facut schimb de informatii. Televiziunea suedeză a demarat o anchetă amplă. Din cât cunosc eu, au lucrat jumătate de an la ancheta. Au documentat și alte județe din Romania.
Potrivit jurnaliştilor suedezi, cinci şcoli sanitare private din România ar fi eliberat diplome fără ca elevii să meargă la cursuri. Una dintre ele este la Târgu Mureş. Reprezentanţii instituţiei admit că reporterii suedezi au venit în luna mai să facă anchetă în şcoala lor. Însă neagă existenţa fraudelor. Întrebări au fost puse şi la Ministerul Educaţiei care a răspuns printr-un email că există cazuri izolate de diplome cumpărate. Însă situaţia nu trebuie generalizată. O anchetă la toate şcolile sanitare private din ţară ar putea demara în curând.