Antena LIVE

Curs valutar

Maia Sandu: "Jumătate din electricitatea consumată de R. Moldova e din surse interne Diferența vine din România"

Jumătate din energia electrică consumată în Republica Moldova, pe malul drept al Nistrului, provine din surse interne, inclusiv din energie regenerabilă, iar cealaltă jumătate o reprezintă importurile din România, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, informează Agerpres.

De la 14.01.2025, 16:24
WhatsApp
Profimedia

Liderul de la Chișinău a convocat pentru marți o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căreia a fost discutată situația din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație. "Am discutat foarte concret astăzi despre situația de pe malul drept și de pe malul stâng, despre asigurarea cu energie electrică. Pe malul drept, avem generare aproape la jumătate din surse interne, inclusiv din energie regenerabilă, care a crescut semnificativ în ultimii ani, dar unde încă trebuie să facem foarte multe, și cealaltă parte importantă sunt importurile din România", a afirmat Sandu.

Aproximativ 680.000 de gospodării beneficiază de compensații la energie electrică

Președintele Republicii Moldova a cerut Guvernului să facă eforturi pentru a crește sprijinul financiar către populația vulnerabilă. "Guvernul trebuie să facă mai multe eforturi, pentru mediatizare și inclusiv pentru creșterea sprijinului sub formă de vouchere energetice, vouchere care vin să ajute în special gospodăriile vulnerabile să își optimizeze și să își reducă cheltuielile pentru energie electrică. Tarifele pe care le achităm pe malul drept sunt înalte. Știm acest lucru. Această criză provocată de Gazprom a condus și la creșterea tarifelor la energia electrică pe malul drept. În acest context, vrem să ne asigurăm că și agenții economici și gospodăriile casnice vor trece mai ușor peste această perioadă și problemă complicată. Guvernul are un mecanism prin care va compensa până la 50% cheltuielile agenților economici și aici este vorba despre o treime din producători, cei mai afectați de creșterea tarifelor, pentru care cheltuielile cu energia electrică au o pondere mare în costuri. Înțeleg că în următoarele zile Guvernul va oferi mai multe detalii despre acest program", a adăugat Maia Sandu.

Ea a precizat că aproximativ 680.000 de gospodării beneficiază de compensații la energie electrică, gaze și energie termică, bugetul alocat pentru acest capitol fiind de 2,9 miliarde lei. Referindu-se la populația din autoproclamata republică separatistă Transnistria, Maia Sandu a spus că aceasta poate fi susținută financiar doar cu acordul autorităților de la Tiraspol. "Disponibilitatea autoritățile Republicii Moldova, autorităților constituționale, este în continuare pentru a oferi ajutoare pentru cetățenii de pe malul stâng. Aceste idei și propuneri se pot materializa doar dacă sunt acceptate de Tiraspol. Pentru malul drept trebuie să continuăm, așa cum ziceam, să investim în energie regenerabilă, să investim în eficiența energetică, să optimizăm consumul", a mai spus președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a făcut un apel către populație, instituții publice și agenți economici să reducă consumurile de energie, pe fondul crizei provocate de întreruperea furnizării de gaz metan de către Gazprom, afirmând că și Președinția va continua să reducă consumul de electricitate. "Noi la Președinție, în nouă luni ale anului 2024, am reușit să reducem consumurile de energie electrică cu 12% față de nouă luni din 2023 și vom continua să reducem acest consum", a precizat ea.

Maia Sandu spune că are informaţii cu privire la vizita pe care liderul separatist de la Tiraspol o efectuează la Moscova

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a recunoscut, marţi, că are informaţii cu privire la o vizită pe care liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, o efectuează la Moscova, pe fondul crizei energetice provocate de sistarea furnizării gazelor naturale către Transnistria de către concernul rusesc Gazprom.

Liderul de la Chişinău a subliniat că îşi doreşte ca "oamenii din regiunea transnistreană, de pe malul stâng, să aibă curent, să aibă căldură şi să aibă apă" şi speră ca vizita lui Krasnoselski la Moscova să rezolve criza energetică cu care se confruntă regiunea de la 1 ianuarie 2025.

"Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova şi aceasta este încă o dovadă că Chişinăul nu este un impediment în identificarea unei soluţii. Noi ne dorim cât mai repede ca oamenii din regiunea transnistreană, de pe malul stâng, să aibă curent, să aibă căldură şi să aibă apă. Dacă această vizită rezolvă problema, nu are decât să o rezolve", a afirmat Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a convocat pentru marţi o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate în cadrul căreia a fost discutată situaţia din sectorul energetic şi măsurile de asistenţă pentru populaţie.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

maia sandu romania republica moldova energie moldova
Întrebarea zilei
Ați plătit vreodată mai mult pentru un tratament din cauza lipsei unor alternative mai ieftine?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Zodiac chinezesc pentru miercuri, 15 ianuarie 2025. Singura zodie favorizată,...
Fanatik.ro
Publicat 14.01.2025
Noua ordine mondială pe care o vestește Trump și la care cei mai slabi trebuie...
spotmedia.ro
Publicat 13.01.2025
Elon Musk preia un fake news grosolan despre alegerile din România și acuză...
spotmedia.ro
Publicat 11.01.2025
Speriată de zgomotele ciudate din locuința ei, o femeie a spart peretele. Ireal...
Gandul
Publicat 14.01.2025
Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei....
Adevărul
Publicat 14.01.2025
Mesajul lui Tavi Clonda după ce Gabriela Cristea a părăsit emisiunea Capriciile...
A1
Publicat 14.01.2025
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce...
CaTine
Publicat 14.01.2025
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
spynews.ro
Publicat 13.01.2025
Rapid, 10 zile în megaorașul luxului extrem + Cât costă cel mai scump...
GSP
Publicat 13.01.2025
Fiul pianist al Corneliei Catanga, de dragul căruia ea își vânduse tot aurul,...
Click.ro
Publicat 14.01.2025
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când...
Useit
Publicat 14.01.2025
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din...
Redacţia.ro
Publicat 13.01.2025
Instanța confiscă sume astronomice de la fostul șef al Institutului de...
libertatea.ro
Publicat 13.01.2025
Britney Spears a postat un nou videoclip „vesel”, în ciuda haosului provocat...
ZU
Publicat 14.01.2025
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă
Hello taste
Publicat 14.01.2025
Pediatrii dezvăluie care sunt cele mai importante substanțe nutritive pe care...
Deparinti
Publicat 14.01.2025
Angajații din IT, în fața unor mari schimbări pe piață....
ziare.com
Publicat 14.01.2025
Birce Akalay a fost surprinsă cu o atitudine extrem de pozitivă în cadrul unui...
Happy
Publicat 14.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce se întâmplă dacă nu porți ochelarii de vedere recomandați de oftalmolog
Medicool
Publicat 14.01.2025