"M-am uns cu sângele colegilor". Povestea incredibilă a studentului care a scăpat din mâinile morţii, în timpul măcelului de la căminul din Uganda
Unui dintre studenţii care a supravieţuit masacrului din miez de noapte de la căminul unei şcoli din vestul Ugandei a povestit pentru publicaţia BBC cum a reuşit să scape cu viaţă din măcelul care s-a declanşat. A descris cum s-a umplut de sângele colegilor săi pentru a părea mort, până la plecarea ucigaşilor din campus.
De Aura Trif la 20.06.2023, 09:53Studentul Julius Isingoma a povestit pentru BBC cum a supraviețuit în mod miraculos unui atac nocturn al unor presupuși rebeli islamiști în căminul său școlii din vestul Ugandei.
„M-am uns cu sângele colegilor morți în gură, urechi și pe cap, astfel încât atacatorii să creadă că sunt mort”, a spus el. Aproximativ 40 de persoane, dintre care 37 studenți, au murit vineri seara în atacul asupra școlii din orășelul Mpondwe.
Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a dat vina pe seama Forțelor Democratice Aliate (ADF), adăugând că „probabil că lucrează cu alți criminali pentru că am auzit că în școală au avut loc niște certuri”. El nu a detaliat, dar a promis că îi va urmări pe militanții în ascunzișurile lor de peste graniță, în Republica Democrată Congo.
ADF nu a oferit încă niciun comentariu. ADF a fost înfiinţată în anii 1990 şi a luat armele împotriva lui Museveni, acuzând persecuţii împotriva populaţiei musulmane minoritare. Liderul său ar fi jurat credinţă grupării Stat Islamic (SI) în 2016.
- Anastasia a fost ucisă, băgată într-un sac și aruncată într-o zonă mlăștinoasă, pe insula Kos din Grecia....
- Grevă pe aeroporturile din Italia: zborurile sunt afectate. Atenţionare de călătorie emisă de MAE
- Imagini de infarct: Uşa avionului în care se afla o trupă braziliană s-a deschis în mijlocul zborului. Pilotul,...
Filmul atacului sângeros
Se crede că 6 studenţi au fost răpiţi în timp ce militanţii se retrăgeau în RD Congo. Julius s-a aflat printre cele şase persoane care au reuşit să supravieţuiască asaltului care a durat câteva ore. El nu i-a identificat pe atacatori, dar a spus că erau bărbaţi înarmaţi care au lansat atacul în jurul orei locale 22:00.
Au ajuns la căminul băieţilor, dar studenţii s-au încuiat după ce şi-au dat seama că sunt în pericol. "Când nu au putut deschide uşa, au aruncat o bombă în interiorul căminului şi apoi au folosit ciocane şi topoare pentru a sparge uşa", a spus el. Julius se afla în spatele mai multor studenţi care au format un scut lângă uşă şi care au fost împuşcaţi mortal atunci când militanţii au intrat în cămin. Se auzeau strigăte în timp ce studenţii erau împuşcaţi şi ciopârţiţi.
S-a urcat rapid în vârful unui pat supraetajat, a îndepărtat câteva dintre scândurile de lemn ale tavanului şi a sărit înăuntru pentru a se ascunde. De acolo, a privit neputincios cum colegii săi erau ucişi cu brutalitate de atacatori, care apoi au dat foc la saltele şi au plecat.
"Am fost copleşit de fum şi am căzut înapoi în dormitor cu un zgomot surd", a spus el. Militanţii au auzit zgomotul şi s-au întors.
În acel moment, Julius a ştiut că trebuie să iasă viu din atac. "M-am întins lângă trupurile însângerate ale prietenilor mei şi m-am gândit foarte repede. Apoi mi-am pus mult sânge în urechi, în gură şi pe cap. Când au venit militanţii, mi-au verificat mâna pentru puls şi au plecat", a spus Julius.
Cinci supraviețuitori se recuperează în prezent la spital. Una dintre ele este o fată care se află în stare critică la secția de terapie intensivă. Un chirurg a spus că ea nu poate fi mutată din cauza unei răni grave la cap cauzată de lovitura cu un ciocan. Duminică, familiile îndurerate au îngropat 21 dintre studenți. Întins pe patul de spital, Julius și-a exprimat regretul că nu a putut participa la funeraliile lor. El a spus că și-ar fi dorit să fie un soldat care să poată riposta și să salveze viețile prietenilor și colegilor săi.