Urmează un mare cutremur? Serie de seisme şi erupţii vulcanice în Cercul de Foc al Pacificului
O serie de seisme şi erupţii vulcanice produse în Cercul de Foc al Pacificului alimentează temerea că un mare cutremur urmează să se producă.
De Redactia Observator la 14.02.2018, 14:23- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
O serie de seisme şi erupţii vulcanice produse în Cercul de Foc al Pacificului alimentează temerea că un mare cutremur urmează să se producă. Seismele s-au produs chiar săptămâna trecută.
Seria de seisme a lovit lângă Japonia, Guam şi Taiwan, situate în aşa numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă extrem de activă seismic, marcată de mişcări frecvente ale plăcilor tectonice şi erupţii vulcanice.
Cutremure în serie, în doar o săptămână
După cutremurele puternice din ianuarie, săptămâna trecută s-au înregistrat altele.
Pe 6 februarie, un seism cu magnitudinea de 6.4 pe Scara Richter a lovit coasta de est a Taiwanului, provocând moartea a 17 oameni şi rănirea altor 180.
Marţi, o serie de cutremure de 5.7, 5.6, 5.4 şi 4.9 magnitudine a zduguit insula americană Guam. Din 11 februarie, 3 seisme s-au înregistrat în Japonia: unul de 4.8 lângă Hachijo, unul de 4.5 în apropiere de Nemuro şi altul tot de 4.5 pe Scara Richter, la 103 kilometri de Tokunshima.
FOTO: Cutremurul din Taiwan din 6 februarie a provocat distrugeri masive | Sursa: Hepta
Potrivit Dailymail, sunt voci care susţin că frecvenţa şi proximitatea acestor mişcări telurice sunt semne că un mare cutremur urmează să se producă.
Ce spun experţii despre producerea unui mare cutremur
Experţii sunt mult mai temperaţi în privinţa acestei teorii. Potrivit lor, evenimentele care au loc în Cercul de Foc sunt în rare cazuri legate între ele şi, de cele mai multe ori, dezastrele naturale produse consecutiv sunt coincidenţe.
HARTĂ: Cercul de Foc al Pacificului | Sursa: UNISDR
Seismologii susţin că o astfel de activitate e normală pentru Cercul de Foc al Pacificului şi precizează că nu sunt şanse ca "un efect de domino" să ducă la un mare cutremur.
"Cercul de Foc al Pacificului este într-o perioadă de activitate. Istoricul activităţii vulcanice ne arată însă că situaţia din prezent este normală" a declarat, pentru Japan Times, Toshiyasu Nagao, şeful Centrului de Cercetare şi Predicţie a Cutremurelor de la Universitatea Tokai din Tokyo.
"Nu îi spunem degeaba Cercul de Foc, o astfel de activitate este normală", a reacţionat, pe Twitter şi dr. Janine Krippner, vulcanolog la Universitatea Concord din Virginia de Vest.
Potrivit estimărilor oamenilor de ştiinţă, circa 90% din cutremurele planetei se produc în Cercul de Foc al Pacificului, regiune unde se află şi 75% din vulcanii cei mai activi de pe glob.
Spune-ţi părerea!
Cât de pregătită e România pentru un cutremur de mare magnitudine? Spune-ţi părerea, cu un simplu vot!
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și