Mare parte dintre efectele adverse acute la vaccinul anti-Covid 19 au fost induse de stresul psihologic. Studiul realizat de Ministerul Apărării din Japonia
Un studiu realizat de Spitalul Central al Forţelor de Apărare din Japonia relevă faptul că o mare parte a reacţiilor acute la vaccin au fost determinate de anxietatea pacienţilor cu privire la efectele adverse.
De Redactia Observator la 12.11.2021, 18:16Studiul a fost realizat pe 2.930 de persoane care s-au vaccinat la un centru administrat de Ministerul Apărării. Potrivit Japan News, datele arată că aproximativ 90% dintre reacţiile puternice la vaccin au fost cauzate de faptul că oamenii şi-au autoindus frica de posibile reacţii adverse, iar stresul a acţionat ca factor declanşator.
Centrul de vaccinare din Tokyo, acolo unde s-a realizat studiul, a fost deschis pe 24 mai şi a fost primul centru din Japonia unde s-a administrat vaccinul produs de Moderna. Până pe 24 septembrie, în acest centru s-au vaccinat peste 1,2 milioane de persoane, iar 2.930 dintre acestea (0,24%) au avut reacţii adverse acute, adică într-un interval de 30 de minute de la administrare.
Femeile, cele mai vulnerabile
Conform datelor, 68,2% dintre cazurile de reacţiile adverse acute s-au înregistrat la femei. De menţionat, că în niciunul dintre cazuri nu a fost vorba despre o reacţie gravă care să ducă la şoc anafilactic.
- Prima ţară europeană care impune lockdown pentru nevaccinaţi. În ce condiţii vor mai putea ieşi din case cei...
- SONDAJ INSCOP: 20% dintre nevaccinați sunt radical anti-vaccinare. 80% spun că nu au destule informații despre ce...
- Fenomenul certificatelor false de vaccinare. Doi spanioli au încercat să intre în România cu coduri QR false
Mai mult de o treime dintre aceste reacţii cauzate de stres s-au înregistrat la grupa de vârstă 20-34 de ani. Cel mai grav incident s-a produs atunci când o persoană a leşinat la câteva momente după administrarea vaccinului şi s-a lovit la cap, fiind nevoie de transport la spital.
"Vaccinul e considerat sigur dar a reieşit clar faptul că un număr de oameni au fost stresaţi de vaccinare. Ar putea semnala un tipar în care cu cât subiecţii sunt mai tineri cu atât e mai mare probabilitatea să resimtă anxietate", a declarat Shuichi Kawano, colonel în forţele terestre de apărare.