Merkel, mesaj de ultimă oră pentru Ankara!
Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat duminică satisfacţia faţă de eliberarea de către justiţia spaniolă a unui scriitor germano-turc arestat la solicitarea Ankarei, însă ea a avertizat că Turcia nu trebuie să abuzeze de Interpol, relatează AFP, citat de News.ro
De Redactia Observator la 21.08.2017, 07:41- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat duminică satisfacţia faţă de eliberarea de către justiţia spaniolă a unui scriitor germano-turc arestat la solicitarea Ankarei, însă ea a avertizat că Turcia nu trebuie să abuzeze de Interpol, relatează AFP, citat de News.ro
”Nu trebuie să se abuzeze de organizaţii internaţionale ca Interpol”, a declarat cancelarul pentru postul RTL, exprimându-se în legătură cu cazul lui Dogan Akhanli, un scriitor german de origine turcă ce a scris despre drepturile omului în Turcia.
Akhanli a fost arestat sâmbătă în Spania, la cererea Ankarei, de către poliţişti spanioli care operau în baza unui mandat Interpol.
El a fost eliberat condiţionat duminică, în urma protestelor Berlinului, ale cărui relaţii cu Ankara s-au deteriorat după puciul eşuat care l-a vizat anul trecut pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.
Potrivit avocatului său, Illias Uyar, scriitorul ”este eliberat cu condiţia să rămână la Madrid” şi să aştepte ca Turcia să ceară extrădarea sa.
Angela Merkel a a anunţat totodată că Berlinul se află în contact strâns cu autorităţile spanioke şi că este dispusă să-l sune pe omologul ei Mariano Rajoy dacă este necesar.
”Va fi un lucru terirbil dacă, de la celălalt capăt al Europei, Turcia reuşeşte să pună să fie arestaţi oameni care îşi ridică vocea împotriva preşedintelui Erdogan”, a apreciat ministrul german de Externe Sigmar Gabriel după eliberarea condiţionată a lui Dakhanli.
Arestarea sa este ”din nefericire unul dintre numeroasele cazuri” ale unor germani împotriva cărora Turcia a lansat urmăriri, a continuat Merkel duminică. Ea a evocat cazul lui Deniz Yücel, un jurnalist germano-turc, corespondent al cotidianului german Die Welt, încarcerat din februarie în Turcia.
”Acesta este motivul din cauza căruia am schimbat politica faţă de Turcia”, a adăugat ea într-o întâlnire televizată cu alegători.
Ziarul din Köln Kölner Stadt-Anzeiger scrie că Dogan Akhanli face obiectul unor urmăriri în Turcia, fără să ofere alte precizări.
Scriitorul, care a scris deja o trilogie care evocă genocidul armenilor din 1915-1917, trăieşte din 1992 la Köln şi a avut deja a face cu justţia turcă.
Încarcerat din 1985 şi până în 1987, apoi suspectat de implicare într-un jaf armat în 1989, el a fost arestat la sosirea sa la Istanbul, în 2010. El a fost eliberat, iar apoi a fost achitat, după care o curte de apel a dispus o nouă procedură.
Deputaţi Verzi germani au dat asigurări că aceste proceduri au un caracter politic.
”PALMĂ” ELECTORALĂ
În alt registru, Merkel, care candidează la al patrulea mandat în alegerile legislative naţionale de la 24 septembrie, a revenit duminică asupra polemicii provocate de declaraţiile preşedintelui turc cu privire la acest scrutin.
Erdogan şi-a îndemnat în ultimele zile compatrioţii care au şi cetăţenie germană să nu voteze cu CDU a lui Merkel şi nici cu social-democraţii (SPD) sau Verzii, nişte partide ”inamice” ale Turciei în opinia sa.
El şi-a reiterat îndemnul duminică. ”Să fiţi cu cei care sunt binevoitori cu Turcia. Puţin contează că este vorba despre partide mici, daţi-le lor voturile voastre. Ele vor câştiga apoi în importanţă”, a declarat el într-un discurs, la Istanbul.
”După părerea mea, cei care atacă Turcia astfel merită soarta unei palme în aceste alegeri”, a mai spus Erdogan, fără să spună cu ce partide îndeamnă să se voteze.
”Este absolut inacceptabil ca preşedintele turc să îndemne cetăţeni germani de origine turcă să nu voteze” cu unul dintre aceste trei partide, a reacţionat cancelarul, care a denunţat deja ”ingerinţa” lui Erdogan.
Comunitatea turcă în Germania - aproximativ trei milioane de membri - este cea mai importantă din lume, iar peste 1,2 milioane de turci au şi naţionalitate germană, ceea ce le va permite să voteze în viitoarele alegeri.
În trecut, germani de origine turcă au votat mai degrabă cu stânga, majoritatea cu SPD. Însă Recep Tayyip Erdogan este foarte popular în cadrul diasporei turce în Germania, care a votat în proporţie de 59% cu partidul său în alegerile din noiembrie 2015.
Sursă: News.ro