Mii de migranți la frontiera Greciei. Turcia nu mai oprește refugiații din Orientul Mijlociu
Situație de criză la frontiera Turciei cu Grecia, după ce guvernul de la Ankara a decis să nu îi mai oprească pe refugiații sirieni care doresc să ajungă în Europa. Mii de migranți au încercat au încercat să treacă granița, forțele de securitate elene fiind nevoite să folosească gaze lacrimogene.
De Daniel Murărescu la 01.03.2020, 22:30Situație de criză la frontiera Turciei cu Grecia, după ce guvernul de la Ankara a decis să nu îi mai oprească pe refugiații sirieni care doresc să ajungă în Europa. Mii de migranți au încercat să treacă granița, forțele de securitate elene fiind nevoite să folosească gaze lacrimogene.
Migranții sirieni, afgani și irakieni, printre care se află femei și copii, au fost depistați duminică dimineața pe un câmp, în apropierea punctului de frontieră Pazarkule (Kastanies în partea greacă).
Sâmbătă, tot la punctul de frontieră Kastanies, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a opri numeroşi refugiați care voiau să intre în Grecia.
Neputând să treacă granița, zeci de oameni au plecat în zori cu trei bărci către insula Lesbos, în încercarea de a ajunge pe teritoriul Uniunii Europene.
(Peste 500 de refugiați au ajuns în cursul zilei de duminică pe insulele greceşti Lesbos, Samos şi Chios, a declarat un reprezentant al poliţiei elene)
"Ieri au fost 9.500 de tentative de trecere a frontierei şi toate au fost gestionate cu success", a declarat Alkiviadis Stefanis, viceministrul grec al Apărării, referitor la situația din Kastanies.
Turcia nu mai vrea să oprească migranții din Orientul Mijlociu
Turcia a anunţat, în cursul zilei de joi, că a decis să nu îi mai oprească pe refugiaţii sirieni să ajungă în Europa pe pământ sau pe mare.
Declaraţia a fost făcută în anticiparea sosirii refugiaţilor din regiunea Idlib din Siria, unde aproape un milion de oameni şi-au părăsit locuinţele pentru a fugi din calea războiului dintre forţele guvernamentale siriene, ajutate de Rusia, şi rebelii susţinuţi de Turcia.
Potrivit news.ro, poliţia turcă, paza de coastă şi oficialii forţelor de securitate de la graniţă ale Turciei au primit ordin să nu intervină.
O primă reacție a venit chiar de la preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a declarat că urmăreşte îndeaproape şi cu îngrijorare situaţia la frontiera externă a UE cu Turcia, dând asigurări că Grecia şi Bulgaria - care se confruntă cu un val de migranţi proveniţi din Turcia - au întregul sprijin al Uniunii Europene.
Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și