Antena LIVE

Curs valutar

Misteriosul manuscris Voynich, descifrat după 600 de ani? Un profesor susține că a descoperit limba în care e scrisă cea mai ciudată carte din lume (Foto)

Manuscrisul Voynich este una dintre cele mai enigmatice cărţi din lume, nimeni nereuşind să dezlege ce scrie în acest manuscris timp de 600 de ani.

De la 29.01.2018, 18:17
WhatsApp
Galerie (5)
Manuscrisul Voynich

Manuscrisul Voynich este una dintre cele mai enigmatice cărţi din lume, nimeni nereuşind să dezlege ce scrie în acest manuscris timp de 600 de ani.

Există multe teorii asupra misteriosului autor al manuscrisului, numit astfel după anticarul Wilfrid Voynich, care l-a descoperit în jurul anului 1912 în Italia. 

Tipărită pe un pergament medieval, într-o limbă pe care marii criptografi nu au putut niciodată să o descifreze, neobișnuitul document este înconjurat de mister. Nimeni nu a reușit să descopere originile acestuia, autorul, scrierea, semnificația imaginilor sau limba în care a fost redactat.

Pe acelaşi subiect

Sute de cercetători şi-au petrecut viaţa încercând să interpreteze această carte misterioasă - cu pagini de manuscris elegante, ilustraţii de plante stranii şi desene cu femei nud - căreia i-au fost atribuite anumite puteri magice. Numai în secolul XX, o veritabilă armată de paleografi, inclusiv specialiştii americani care au descifrat codul german „Enigma”, au eşuat lamentabil.

Mister rezolvat cu ajutorul inteligenței artificiale

Însă, acum, un profesor de la Universitatea din Alberta, Greg Kondrak, susține că a descoperit, folosind inteligența artificială, limba folosită pentru redactarea faimosului manuscris.

Potrivit acestuia, limba folosită este limba ebraică, într-un cod în care s-a renunțat la vocale, iar consoanele sunt amestecate.

De asemenea, echipa de cercetători susține că a descoperit semnificația unei propoziții din acest manuscris, ceea ce reprezintă o adevărată revelație.

Este vorba despre propoziția “Ea a făcut recomandări preotului, bărbatului casei, mie și oamenilor”.

Kondrak a folosit un software de traduceri, testat pe Declarația Drepturilor Omului, care a descoperit, de asemenea, cuvinte precum ‘fermier,’ ‘lumină’ și ‘aer’.

“Am descoperit o propoziție care are sens gramatical vorbind și poate fi interpretată. Este o propoziție oarecum ciudată pentru a începe un manuscris, însă cu siguranță are sens“, a declarat Kondrak.

Echipa de cercetători susține acum că are nevoie de specialiști în limba ebraică pentru a putea traduce manuscrisul, sarcină care este mult mai greu de rezolvat decât se anticipa inițial.

Ce este Manuscrisul Voynich

Manuscrisul are forma unei cărți ilustrate cu 232 pagini. Textul este scris cu litere și cuvinte neidentificate, fără greșeli, tăieturi sau corecturi. Desenele în schimb sunt executate cu mai puțină strădanie. Ele reprezintă plante, oameni, animale și teme astronomice. 

Originalul se păstrează în biblioteca Beinecke Rare Book and Manuscript Library de la Yale University din New Haven, Connecticut, SUA, sub numărul de catalog MS 408 (începând din 1969).

Lucrarea, degradată de timp, nu iese decât foarte rar din seiful bibliotecii Beinecke.

În jurul manuscrisului abundă teorii misterioase, numele său fiind legat de cel al anticarului Wilfrid Voynich în 1912, în Italia. Existenţa lui a fost deja menţionată într-o corespondenţă din secolul al XVII-lea. 

Timp de mulţi ani, manuscrisul a fost prezentat ca opera unui călugăr franciscan din secolul al XVIII-lea, englezul Roger Bacon, al cărui interes pentru alchimie şi magie l-au împins în închisoare. Dar această teorie a fost respinsă în 2009, atunci când manuscrisul a fost supus unei datări cu carbon 14, din care a reieşit faptul că volumul a fost realizat între anii 1404 şi 1438. 

Alţii cred că ar fi putut fi opera unui tânăr geniu al Renaşterii italiene, Leonardo da Vici, a unui necunoscut scriitor în limbaj codat pentru a scăpa de Inchiziţie, a unui extraterestru care l-ar fi lăsat cadou după o vizită pe Terra sau o păcăleală sofisticată. În orice caz, conţinutul manuscrisului rămâne o enigmă. 

Plantele care sunt desenate nu au fost niciodată identificate. Tratatele de astronomie şi ilustraţiile cu femei nu şi-au dezvăluit niciodată secretele. Cercetătorii s-au întrebat dacă acesta nu este un elixir al tinereţii veşnice sau un simplu tratat de botanică sau de medicină.

 

Printre cei care au eşuat în a-l descifra figurează criptologul american William Friedman, care a descifrat codurile folosite în transmisiuni de armata japoneză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Astăzi, biblioteca Beinecke primeşte în fiecare lună câteva mii de scrisori de la persoane care cred că au descoperit misterul, a explicat Rene Zandbergen, un inginer în industria spaţială, devenit expert în manuscris. "Mai mult de 90% dintre cei care se abonează la bibliotecă o fac pentru manuscrisul Voynich", a spus expertul. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

dezlegare mister
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025