Moartea lui Henry Kissinger, deplânsă de liderii mondiali. Reacția lui Vladimir Putin după decesul fostului secretar de stat al SUA
Lideri politici din întreaga lume au adus un omagiu lui Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, care a încetat din viaţă joi,la vârsta de 100 de ani, transmite Agerpres.
De Redactia Observator la 30.11.2023, 12:22Cancelarul federal german Olaf Scholz a salutat angajamentul lui Kissinger în favoarea prieteniei dintre Germania şi SUA, apreciind că lumea a pierdut "un mare diplomat". Henry Kissinger, care fugise in Germania nazistă pentru a se instala cu familia sa în SUA, "a rămas întotdeauna ataşat de ţara sa natală", a adăugat cancelarul federal german pe contul său de pe platforma X (fosta Twitter).
Potrivit preşedintelui francez Emmanuel Macron, Henry Kissinger a fost "un gigant al istoriei". "Secolul său de idei şi de diplomaţie a avut o influenţă durabilă asupra epocii şi lumii noastre", a subliniat şeful statului francez cu privire la acest actor marcant al diplomaţiei mondiale în timpul Războiului Rece.
Moartea lui Henry Kissinger, deplânsă de Vladimir Putin
La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a salutat joi memoria unui "om de stat înţelept şi vizionar". "Numele lui Henry Kissinger este strâns legat de o politică pragmatică ce a permis să se ajungă la o atenuare a tensiunilor internaţionale şi la acorduri foarte importante americano-sovietice care au contribuit la întărirea securităţii mondiale", a amintit Putin, potrivit unui comunicat al Kremlinului, într-un mesaj de condoleanţe adresat soţiei fostului diplomat american.
Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a salutat "contribuţiile semnificative la pace şi stabilitate" în Asia ale fostului diplomat american. Henry Kissinger a adus "contribuţii semnificative la pace şi stabilitatea regionale, inclusiv în normalizarea relaţiilor diplomatice între SUA şi China", a declarat Kishida în faţa jurnaliştilor.
Potrivit ministrului de externe ucrainean, "moştenirea intelectuală" a fostului diplomat american "va continua să influenţeze diplomaţia şi ordinea mondială", chiar şi după decesul său la 100 de ani. "Moştenirea sa intelectuală va continua să influenţeze modul de a înţelege diplomaţia şi ordinea mondială", a scris Dmitro Kuleba pe platforma X.
La rândul său, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermark s-a declarat "întristat" de dispariţia lui Kissinger, însă a menţionat faptul că diplomatul american a fost un personaj "controversat". Henry Kissinger "era un personaj controversat, însă în mod incontestabil excepţional. Ne vom aminti de leadership-ul angajamentului său în favoarea cooperării internaţionale", a adăugat Iermak.
Kissinger s-a opus multă vreme aderării Kievului la NATO şi sugera inclusiv să fie acceptată anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia, ceea ce pentru Kiev este inacceptabil.
În ianuarie, la aproape un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, el şi-a exprimat în cele din urmă sprijinul pentru aderarea Kievului la Alianţa Nord-Atlantică. "Înainte de acest război, eu m-am opus ca Ucraina să devină membră a NATO, pentru că mă temeam că acest lucru ar putea provoca exact procesul pe care îl vedem acum", a declarat Kissinger atunci. "Însă acum, când acest proces a atins acest nivel, o Ucraină neutră în aceste condiţii nu ar mai avea sens", a subliniat Kissinger, adăugând că "o aderare a Ucrainei la NATO ar fi o soluţie potrivită" după soluţionarea conflictului.
Cine a fost Henry Kissinger?
Un actor cheie în diplomaţia mondială în perioada războiului rece, Henry Kissinger a murit joi, în casa sa din Connecticut. Evreu german născut pe 27 mai 1923 în Bavaria, Henry Kissinger el a continuat să fie faimos şi o voce influentă timp de decenii după ce şi-a părăsit responsabilităţile în planul afacerilor internaţionale.
Iniţiind apropierea de Moscova şi Beijing în anii 1970, acest laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi-a văzut însă imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, precum sprijinul pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia Timorului de Est în 1975 şi, desigur, războiul din Vietnam.