Antena LIVE

Curs valutar

Moartea lui Henry Kissinger, deplânsă de liderii mondiali. Reacția lui Vladimir Putin după decesul fostului secretar de stat al SUA

Lideri politici din întreaga lume au adus un omagiu lui Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, care a încetat din viaţă joi,la vârsta de 100 de ani, transmite Agerpres.

De la 30.11.2023, 12:22
WhatsApp
Moartea lui Henry Kissinger, deplânsă de liderii mondiali. Reacția lui Vladimir Putin după decesul fostului secretar de stat al SUA Profimedia

Cancelarul federal german Olaf Scholz a salutat angajamentul lui Kissinger în favoarea prieteniei dintre Germania şi SUA, apreciind că lumea a pierdut "un mare diplomat". Henry Kissinger, care fugise in Germania nazistă pentru a se instala cu familia sa în SUA, "a rămas întotdeauna ataşat de ţara sa natală", a adăugat cancelarul federal german pe contul său de pe platforma X (fosta Twitter).

Potrivit preşedintelui francez Emmanuel Macron, Henry Kissinger a fost "un gigant al istoriei". "Secolul său de idei şi de diplomaţie a avut o influenţă durabilă asupra epocii şi lumii noastre", a subliniat şeful statului francez cu privire la acest actor marcant al diplomaţiei mondiale în timpul Războiului Rece.

Pe acelaşi subiect

Moartea lui Henry Kissinger, deplânsă de Vladimir Putin

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a salutat joi memoria unui "om de stat înţelept şi vizionar". "Numele lui Henry Kissinger este strâns legat de o politică pragmatică ce a permis să se ajungă la o atenuare a tensiunilor internaţionale şi la acorduri foarte importante americano-sovietice care au contribuit la întărirea securităţii mondiale", a amintit Putin, potrivit unui comunicat al Kremlinului, într-un mesaj de condoleanţe adresat soţiei fostului diplomat american.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a salutat "contribuţiile semnificative la pace şi stabilitate" în Asia ale fostului diplomat american. Henry Kissinger a adus "contribuţii semnificative la pace şi stabilitatea regionale, inclusiv în normalizarea relaţiilor diplomatice între SUA şi China", a declarat Kishida în faţa jurnaliştilor.

Potrivit ministrului de externe ucrainean, "moştenirea intelectuală" a fostului diplomat american "va continua să influenţeze diplomaţia şi ordinea mondială", chiar şi după decesul său la 100 de ani. "Moştenirea sa intelectuală va continua să influenţeze modul de a înţelege diplomaţia şi ordinea mondială", a scris Dmitro Kuleba pe platforma X.

La rândul său, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermark s-a declarat "întristat" de dispariţia lui Kissinger, însă a menţionat faptul că diplomatul american a fost un personaj "controversat". Henry Kissinger "era un personaj controversat, însă în mod incontestabil excepţional. Ne vom aminti de leadership-ul angajamentului său în favoarea cooperării internaţionale", a adăugat Iermak.

Kissinger s-a opus multă vreme aderării Kievului la NATO şi sugera inclusiv să fie acceptată anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia, ceea ce pentru Kiev este inacceptabil.

În ianuarie, la aproape un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, el şi-a exprimat în cele din urmă sprijinul pentru aderarea Kievului la Alianţa Nord-Atlantică. "Înainte de acest război, eu m-am opus ca Ucraina să devină membră a NATO, pentru că mă temeam că acest lucru ar putea provoca exact procesul pe care îl vedem acum", a declarat Kissinger atunci. "Însă acum, când acest proces a atins acest nivel, o Ucraină neutră în aceste condiţii nu ar mai avea sens", a subliniat Kissinger, adăugând că "o aderare a Ucrainei la NATO ar fi o soluţie potrivită" după soluţionarea conflictului.

Cine a fost Henry Kissinger?

Un actor cheie în diplomaţia mondială în perioada războiului rece, Henry Kissinger a murit joi, în casa sa din Connecticut. Evreu german născut pe 27 mai 1923 în Bavaria, Henry Kissinger el a continuat să fie faimos şi o voce influentă timp de decenii după ce şi-a părăsit responsabilităţile în planul afacerilor internaţionale.

Iniţiind apropierea de Moscova şi Beijing în anii 1970, acest laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi-a văzut însă imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, precum sprijinul pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia Timorului de Est în 1975 şi, desigur, războiul din Vietnam.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

henry kissinger secretar de stat sua vladimir putin
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025