Moderna recunoaște că eficacitatea vaccinului anti-Covid scade în timp şi susţine necesitatea rapelurilor
Date provenite dintr-un studiu clinic de amploare efectuat de Moderna referitor la vaccinul său pentru Covid-19 arată că protecţia pe care o oferă acesta scade în timp, compania susţinând necesitatea rapelurilor, transmite Reuters.
De Redactia Observator la 17.09.2021, 07:42"Aceasta este doar o estimare, dar credem că acest lucru înseamnă că, în perspecitva toamnei şi iernii, ne aşteptăm ca impactul minim estimat al scăderii imunităţii va fi de 600.000 de cazuri suplimentare de Covid-19", a declarat preşedintele Moderna, Stephen Hoge, într-o conferinţă telefonică cu investitorii.
Hoge nu a prognozat câte dintre cazuri ar fi grave, dar a spus că unele vor necesita spitalizare.
Date contradictorii
Datele sunt în contrast puternic cu datele din mai multe studii recente care au sugerat că protecţia împotriva vaccinului Moderna durează mai mult decât cea oferită de un vaccin similar al Pfizer şi partenerul său german BioNTech.
Experţii au spus că diferenţa se datorează probabil dozei mai mari de ARN messenger (ARNm) al vaccinului Moderna şi intervalului uşor mai lung dintre prima şi a doua doză.
Ambele vaccinuri s-au dovedit a fi extrem de eficiente în prevenirea îmbolnăvirilor în studiile lor de amploare de fază a III-a.
Cu toate acestea, o analiză publicată miercuri a arătat rate mai mari de infecţie la persoanele vaccinate cu aproximativ 13 luni în urmă, comparativ cu cele vaccinate cu aproximativ opt luni în urmă. Studiul a fost realizat în perioada iulie-august, când Delta era deja tulpina predominantă. Cercetarea nu a fost încă supusă unei evaluări independente.
Moderna a depus cererea pentru autorizația pentru rapel
Moderna a depus la 1 septembrie o cerere la Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA, solicitând autorizaţia pentru un rapel.
Hoge a spus că datele din studiile sale reeritoare la rapel arată că vaccinul ar putea creşte anticorpii neutralizanţi la niveluri chiar mai mari decât au fost observate după a doua doză.
"Credem că acest lucru va reduce cazurile de COVID-19", a spus el. De asemenea, credem ca o a treia doza de ARNm-1273 are o sansa de a extinde semnificativ imunitatea pe tot parcursul anului viitor in timp ce incercam să oprim pandemia.
Documentele informative din analiza FDA a cererii de autorizare a rapelului Pfizer, publicate miercuri, sugerează că o problemă cheie pe care agenţia o va lua în considerare este dacă protecţia împotriva vaccinurilor este în scădere.
În analiza sa, Moderna a comparat performanţa vaccinului la peste 14.000 de voluntari vaccinaţi între iulie şi octombrie 2020, cu aproximativ 11.000 de voluntari iniţiali din grupul placebo cărora li s-a oferit vaccinul între decembrie 2020 şi martie 2021 în urma autorizaţiei sale de utilizare de urgenţă din SUA.
În perioada de două luni din iulie-august, cercetătorii au identificat 88 de cazuri de Covid-19 în rândul celor care au primit cele două doze mai recent, comparativ cu 162 de cazuri în rândul celor vaccinaţi anul trecut. Pe ansamblu, doar 19 cazuri au fost considerate grave, un reper cheie în evaluarea protecţiei în scădere.
Moderna a spus că există o tendinţă către o rată mai scăzută a cazurilor severe în rândul celor mai recent vaccinaţi, deşi constatarea nu a fost semnificativă statistic.
Datele dintr-un studiu separat prezentat miercuri, realizat cu sistemul de sănătate Kaiser Permanente Southern California arată că vaccinul Moderna a continuat să funcţioneze bine împotriva variantei Delta.
Cercetătorii au comparat date privind peste 352.000 de persoane care au primit două doze de vaccin Moderna cu acelaşi număr de indivizi nevaccinaţi şi au constatat că vaccinul Moderna a fost 87% eficient în prevenirea diagnosticului COVID-19 şi 96% eficient în prevenirea spitalizării.
Hoge a spus că performanţa iniţială a vaccinului este puternică, dar a susţinut că protecţia nu ar trebui lăsată să scadă.
Primele şase luni sunt grozave, dar nu vă puteţi baza pe faptul că acest lucru va fi stabil până la un an şi peste”, a spus el.