Antena LIVE

Curs valutar

Momentul exploziei în care a murit generalul rus Igor Kirilov, într-un atentat pus la cale de ucraineni. Bomba, ascunsă în mânerul unui scuter

Au apărut imagini cu explozia în care generalul rus Igor Kirilov a fost ucis la Moscova. Momentul deflagrației a fost surprins de o cameră montată pe o mașină parcată în apropierea blocului unde a avut loc incidentul. Filmarea provine din presa ucraineană, iar ruşii susţin că în acel autovehicul s-ar fi putut afla persoanele care au organizat asasinatul.

De la 17.12.2024, 15:30
WhatsApp
Vezi și:

Kirilov ieșea dintr-o clădire modernă de apartamente din sud-estul Moscovei marți dimineață, când dispozitivul ascuns într-un scuter parcat a fost detonat, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei – echivalentul FBI din această țară. Imaginile autentificate de BBC Verify au arătat cum generalul Kirilov și asistentul său părăseau clădirea înainte ca scuterul parcat lângă ușa principală să explodeze şi să îi ucidă. Clipul pare a fi filmat de o cameră montată pe bordul unei mașini parcate în apropiere.

Presa rusă scrie că bomba, care avea până la 300 g de material exploziv era lipită de mânerul scuterului şi a fost operată de la distanță. Surse ucrainene și-au asumat responsabilitatea pentru atacul asupra comandantului de rang înalt, care a supervizat trupele de Protecție Radiologică, Chimică și Biologică ale Rusiei din 2017. 

Bomba, ascunsă într-un scuter

Experții de la Janes - o organizație privată specializată în investigații din surse deschise - au declarat pentru BBC Verify că imaginile sugerează că explozia a fost cauzată de un dispozitiv exploziv improvizat (IED) și nu de o muniție convențională.  

Pe acelaşi subiect

„Din imaginile disponibile cu scuterul, acesta pare de fapt destul de intact, așa că efectul pare să fie mai degrabă unul de fragmentare decât de suflu”, a declarat un purtător de cuvânt al organizației pentru BBC Verify.  

Un astfel de dispozitiv explozibil este un tip de bombă „făcută în casă”, care poate lua diverse forme și conține, de obicei, componente ușor de obținut - cum ar fi cuie, sticlă sau fragmente metalice - potrivit Departamentului de Securitate Internă al SUA.

David Heathcote, analist de securitate la McKenzie Intelligence, a sugerat, de asemenea, că dispozitivul pare să fi fost un IED. „IED-urile pot fi construite în mod deliberat astfel încât să pară obiecte obișnuite, care nu ar atrage atenția,” a declarat el pentru BBC Verify. „În acest caz, se pare că dispozitivul a fost ascuns într-un scuter, folosind cel mai probabil un exploziv de calitate militară, precum (dar nu neapărat) Semtex, și nu un exploziv improvizat.” Heathcote mai susţine că atacul arată "un anumit nivel de sofisticare și ar fi putut necesita luni de pregătire". Asta presupune urmărirea ţintei o lungă perioadă de timp înainte de asasinat.

Baza, un canal Telegram cu surse în serviciile ruse de informaţii, susţine că anchetatorii implicaţi în caz sunt indignaţi de acţiunile poliţiştilor şi ale altor servicii operaţionale care au fost primii care au ajuns la locul exploziei. Zona din apropierea intrării nu a fost împrejmuită pentru o lungă perioadă de timp, trecătorii şi locuitorii complexului rezidenţial Sereda s-au plimbat în zonă, iar scuterul în care se presupune că a fost ascunsă bomba era la vedere şi toată lumea i-a făcut poze.

Cine a fost Igor Kirilov

Potrivit agenţiei TASS, Igor Kirilov s-a născut la 13 iulie 1970 şi a absolvit Şcoala de Apărare Chimică a Comandamentului Militar Superior din Kostroma (1991) şi Academia Militară de Apărare împotriva radiaţiilor, armelor chimice şi biologice S.K. Timoşenko (2007). Din 1991 până în 1995 a fost comandant de pluton în Grupul de forţe occidentale din Germania şi în Districtul militar Moscova.

După aceea, până în 2009, a servit de la comandant de companie la comandant al unei brigăzi separate de apărare chimică. Din 2009, a ocupat diferite funcţii în cadrul Departamentului şefului trupelor RCDD ale Forţelor Armate Ruse. Din septembrie 2014 până în aprilie 2017 a fost şef al Academiei militare de apărare chimică Timoşenko. În aprilie 2017, a fost numit şef al trupelor RHBZ ale Forţelor Armate Ruse.

Potrivit BBC, în octombrie, Regatul Unit l-a pus pe Kirilov pe lista sancţiunilor, afirmând că acesta a supervizat utilizarea armelor chimice în Ucraina şi a acţionat ca un „purtător de cuvânt important al operaţiunilor de dezinformare ale Kremlinului”. Incidentul vine la o zi după ce procurorii ucraineni l-au acuzat pe general că a folosit arme chimice interzise în Ucraina, potrivit Kyiv Post.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

igor kirilov rusia explozie asasinat moscova
Întrebarea zilei
Aţi alocat un buget mai mare pentru cadourile de Crăciun în acest an față de anul trecut?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Stațiunea montană din România unde poți să schiezi cu bani puțini. Te costă...
Fanatik.ro
Publicat 17.12.2024
Un judecător a ordonat retragerea la nivel global a unei piese cântate de Adele,...
spotmedia.ro
Publicat 17.12.2024
Forțele din spatele unui fenomen ciudat din SUA: admirația aproape isterică...
spotmedia.ro
Publicat 16.12.2024
Cât costă 5 sarmale de post în magazinele Mega Image din România. Din ce sunt...
Gandul
Publicat 17.12.2024
Brațul lung al SBU: Cum au reușit ucrainenii să-l ucidă pe generalul rus la 24...
Adevărul
Publicat 17.12.2024
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2024. Cine a câștigat al patrulea battle. O...
A1
Publicat 16.12.2024
Horoscopul zilei de 18 decembrie 2024. Leii muncesc din greu. Află ce se...
CaTine
Publicat 17.12.2024
Cum va fi vremea în noaptea dintre ani și în primele săptămâni ale lunii...
spynews.ro
Publicat 17.12.2024
Ia naștere o nouă forță în România! Patronul, anunț triumfător: „Buget...
GSP
Publicat 17.12.2024
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX”. Ce actriță...
Click.ro
Publicat 17.12.2024
Cât ar costa telefoanele Galaxy S25 în Europa. Mulți nu se așteptau la aceste...
Useit
Publicat 17.12.2024
O mare actriță s-a stins din viață. O boală cruntă a răpus-o
Redacţia.ro
Publicat 17.12.2024
Contraofensivă intensă în Kursk, cu implicarea soldaților nord-coreeni....
libertatea.ro
Publicat 17.12.2024
Adele e acuzată de plagiat în Brazilia. Judecătorul îi cere artistei...
ZU
Publicat 17.12.2024
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite
Hello taste
Publicat 17.12.2024
Strategii pentru a gestiona stresul de Crăciun când ai copii mici
Deparinti
Publicat 17.12.2024
Candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale, lovitura de ciocan pentru...
ziare.com
Publicat 17.12.2024
S-a anunțat data finală a seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Când va fi...
Happy
Publicat 17.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum să-ți organizezi mesele pentru a preveni rezistența la insulină. Ce...
Medicool
Publicat 17.12.2024