“Mona Lisa a războiului din Afganistan”, femeia faimoasă pentru imaginea de pe coperta National Geographic din iunie 1985, a fost arestată în Pakistan
Femeia afgană care a devenit faimoasă după ce chipul ei a apărut pe coperta revistei National Geographic din iunie 1985 a fost arestată în Pakistan, unde trăieşte într-o tabără de refugiaţi, aflată în apropierea localităţii Peshawar, pentru posesie a unui document de identitate fals, informează 20minutos.es.
De Redactia Observator la 26.10.2016, 16:31Femeia afgană care a devenit faimoasă după ce chipul ei a apărut pe coperta revistei National Geographic din iunie 1985 a fost arestată în Pakistan, unde trăieşte într-o tabără de refugiaţi, aflată în apropierea localităţii Peshawar, pentru posesie a unui document de identitate fals, informează 20minutos.es.
Sharbat Gula, supranumită "Mona Lisa a războiului din Afganistan" datorită fotografiei realizate de Steve McCurry, a fost arestată din locuinţa ei din oraşul pakistanez Peshawar (nord-vest), a declarat un reprezentant al poliţiei.
Gula a fost acuzată că a obţinut cetăţenie pakistaneză prin falsificarea unor documente şi riscă până la şapte ani de închisoare dacă se va dovedi că este vinovată, a precizat sursa citată.
Un oficial al Agenţiei Federale de Investigaţii (FIA), un departament care se ocupă de cazuri de falsificare de documente, a confirmat arestarea femeii.
"Echipa noastră, împreună cu poliţia, a descins în casa ei şi a găsit atât acte de identitate afgane, cât şi pakistaneze", a declarat directorul FIA, Imran Shahid.
Familia Gula a fugit în Pakistan împreună cu mii de familii afgane atunci când forţele sovietice au invadat Afganistanul în 1979.
McCurry a fotografiat-o pe Sharbat Gula în decembrie 1984, pe când fata avea 12 ani şi se afla într-o tabără de refugiaţi la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan. Fotografia ei a apărut pe coperta National Geographic în luna iunie 1985 şi a fost utilizată intens pentru mediatizarea situaţiei dificile a refugiaţilor.
McCurry nu i-a aflat atunci numele şi în ciuda călătoriilor repetate în regiune nu a reuşit să o găsescă. În cele din urmă, fotograful a găsit-o 17 ani mai târziu, în 2002, în Peshawar, scrie stiripesurse.ro
Anul trecut, guvernul pakistanez a început o acţiune împotriva refugiaţilor afgani care ar fi folosit documente false pentru a obţine cetăţenie pakistaneză. Atunci a apărut şi numele lui Sharbat Gula în anchetă.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și