Mormânt antic egiptean, vechi de peste 4300 de ani, deschis pentru public
Turiştii care vizitează Egiptul vor avea, de acum înainte, ocazia să admire interiorul unui mormânt vechi de peste 4300 de ani. Este vorba de locul de veci al unui înalt demnitar din timpul celei de-a şasea dinastii a faraonilor.
De Redactia Observator la 09.09.2018, 11:28- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Turiştii care vizitează Egiptul vor avea, de acum înainte, ocazia să admire interiorul unui mormânt vechi de peste 4300 de ani. Este vorba de locul de veci al unui înalt demnitar din timpul celei de-a şasea dinastii a faraonilor. Construcţia, descoperită în 1940, nu a fost deschisă până acum publicului.
Mormântul este vecin cu piramida în trepte de la Sakkara, mai mică, dar şi mai veche decât binecunoscutele piramide din Ghiza, aflate şi ele în apropiere. Pereţii celor şase încăperi funerare sunt acoperiţi de hieroglife şi picturi care-l reprezintă pe înaltul personaj înmormântat acolo, alături de urmaşii săi.
Demnitarul îndeplinea în acelaşi timp mai multe funcţii care ar corespunde, în zilele noastre, cu cele de ministru, judecător-şef şi administrator al palatului regal. Importanţa sa este reflectată de calitatea picturilor de pe pereţii cavoului.
Zeci de turişti, oficiali şi jurnalişti au luat parte la deschiderea festivă a mormântului. Guvernul încearcă să relanseze turismul, afectat de revoltele violente şi atacurile teroriste din ultimii ani.
Anul acesta, arheologii egipteni au descoperit mai multe construcţii antice, printre care un mormânt vechi de 4.400 de ani, pe platoul Ghiza, şi o necropolă, la sud de Cairo.