MOŞTENIREA INSOLITĂ lăsată de cel mai bogat criminal din istoria omenirii. VIDEO
Despre Pablo Emilio Escobar ştim cu toţii că a fost un celebru baron al drogurilor columbian, care la apogeul carierei sale deținea 80% din traficul de cocaină din SUA. Supranumit „Regele Cocainei”, Escobar a fost cel mai bogat criminal din istorie, cu o avere netă cunoscută estimată la 30 de miliarde de dolari.
De Redactia Observator la 06.07.2016, 11:51Despre Pablo Emilio Escobar ştim cu toţii că a fost un celebru baron al drogurilor columbian, care la apogeul carierei sale deținea 80% din traficul de cocaină din SUA. Supranumit „Regele Cocainei”, Escobar a fost cel mai bogat criminal din istorie, cu o avere netă cunoscută estimată la 30 de miliarde de dolari.
Însă, puţini ştiu că baronul drogurilor a lăsat Columbiei o moștenire insolită: câteva exemplare de hipopotam, care la peste 20 ani de la dispariția acestuia, trăiesc în libertate și alcătuiesc cel mai mare șeptel sălbatic din afara Africii.
În 1978, în apropiere de Doradal, o localitate situată de la 190 de kilometri de Medelin, baronul cocainei a cumpărat 2.000 de hectare pe care și-a construit o vilă de lux, Hacienda Napoles, și a deschis o grădină zoologică, care găzduia sute de specii exotice.
"Între 1982 și 1984 patru hipopotami au fost aduși de la o grădină zoologică din California", a povestit David Echeverri, biolog la Cornare, o corporație regională pentru protecția mediului, cu un buget de 400 de milioane de pesos (circa 120.000 de euro), de pe urma bunurilor confiscate de la mafia columbiană.
Lăsați să trăiască singuri în hacienda abandonată de la moartea lui Escobar — împușcat mortal de poliție în decembrie 1993 — hipopotamii s-au înmulțit, în timp ce alți rezidenți ai parcului, printre care păsările flamingo, girafele, zebrele sau cangurii, au fost vânduți unor grădini zoologice.
În prezent ei formează "cel mai mare grup de hipopotami sălbatici din afara Africii", subliniază David Echeverri.
"Se reproduc o dată la doi ani (...). Pentru ei aici este un paradis. Nu există nici prădători Și sunt mai liniștiți decât în habitatul lor natural", explică Jairo Leon Henao, veterinar la Cornare.
"Noi credem că sunt cam 35 de hipopotami, însă este dificil de calculat deoarece, atunci când văd pe cineva, se scufunda sub apă și ies la suprafață în altă parte", adaugă Echeverri.
Hipopotamii "pot merge între trei și cinci kilometri în timpul nopții, urcând pe râul Doradal până la râul Magdalena", cel mai mare din Columbia, care traversează țara. Unii au fost văzuți "chiar și la 150 kilometri de aici", povestește Henao.
Pentru a evita fuga acestora, au fost întreprinse lucrări în perimetrul lor preferat, pe o suprafață de 25 de hectare în inima haciendei, care a fost transformată într-un parc tematic de 400 de hectare.
Sursa: Agerpres.