NASA anunţă o DESCOPERIRE surprinzătoare
NASA informează că va prezenta noi descoperiri, dintre care una "surprinzătoare", în cadrul unei conferinţe de presă ce va avea loc luni, 26 septembrie.
De Redactia Observator la 21.09.2016, 15:01NASA informează că va prezenta noi descoperiri, dintre care una "surprinzătoare", în cadrul unei conferinţe de presă ce va avea loc luni, 26 septembrie.
Potrivit Space.com, NASA va anunța noi informații despre Europa, unul dintre sateliții uriașei planete gazoase Jupiter.
"Astronomii vor prezenta rezultatele unei misiuni unice de observare a Europei care ar putea fi legate de prezența unui ocean sub suprafața înghețată a acestui satelit", conform NASA.
La conferința de luni vor participa Paul Hertz, directorul Astrophysics Division din cadrul NASA, astronomul William Sparks din cadrul Space Telescope Science Institute din Baltimore, Britney Schmidt, profesoară la School of Earth and Atmospheric Sciences din cadrul Georgia Institute of Technology din Atlanta și Jennifer Wiseman, cercetătoare la NASA's Goddard Space Flight Center din Greenbelt, Maryland și membră a echipei Hubble.
Astrobiologii consideră Europa drept unul dintre locurile din sistemul nostru solar unde ar putea exista viață extraterestră. Acest satelit jovian cu diametrul de 3.100 de kilometri adăpostește un vast ocean de apă sub calota de gheață care îi acoperă suprafața. Mai mult decât atât, unii oameni de știință sunt de părere că acest ocean coboară până în punctul în care intră în contact cu mantaua telurică a satelitului, făcând posibile numeroase tipuri de reacții chimice.
NASA nu a prezentat alte detalii, însă prezența unei membre a echipei telescopului orbital Hubble la conferință face trimitere la posibilitatea observării din nou a unor vapori de apă, proveniți probabil din gheizere, la suprafața acestui corp cosmic.
În decembrie 2012, telescopul Hubble a detectat ceea ce păreau a fi nori din vapori de apă care se extindeau până la 200 de kilometri în spațiu, dinspre polul sud al Europei. Această informație, făcută publică în 2013, nu a fost confirmată încă prin repetarea observației și a provocat reacțiile pline de entuziasm ale comunității de astrobiologi pentru că sugerează că o sondă robotică ar putea culege mostre din oceanul subteran al Europei, fără a fi nevoie să asolizeze pe satelit și să foreze în calota de gheață.
Sursa: Agerpres