NASA va plăti o avere pentru construcţia unor noi navete spaţiale
NASA va plăti o avere, mai exact, 6,8 miliarde de dolari pentru construcţia unor noi navete spaţiale. Este o mişcare ce ar putea pune capăt monopolului rusesc asupra transportului la Staţia Spaţială.
De Redactia Observator la 17.09.2014, 08:17NASA va plăti o avere, mai exact, 6,8 miliarde de dolari pentru construcţia unor noi navete spaţiale. Este o mişcare ce ar putea pune capăt monopolului rusesc asupra transportului la Staţia Spaţială.
Pe 21 iulie 2011, Atlantis, ultima navetă a agenţiei spaţiale americane, a fost retrasă din activitate, după ce a călătorit în spaţiu cu 15 ani mai mult decât au plănuit cei care au construit-o. După trei ani în care au plătit ruşilor câte 70 de milioane de dolari pentru fiecare astronaut transportat în spaţiu la bordul navetelor soyuz, americanii au decis în sfârşit să contruiască un nou vehicul spaţial.
Pentru prima oară în peste 40 de ani, ţara noastră va lansa un vehicul ce va transporta oameni dincolo de orbita inferioară a Pământului.
Pentru asta NASA va plăti 6,8 miliarde de dolari companiilor SpaceX şi Boeing. Producătorul de avioane va primi mare parte din sumă, 4,2 miliarde de dolari. În schimbul banilor va costrui trei navete.
Încredinţarea transportului pe orbita inferioară a Pământul pe mâinile industriei private va permite agenţiei NASA să se concentreze asupra unei misiuni şi mai ambiţioase, să trimită oameni pe Marte.
Noile vehicule spaţiale vor face călătoriile în spaţiu mai sigure, spun experţii nasa, dar analiştii au observat că decizia a venit în contextul răcirii relaţiilor dintre SUA şi RUSIA, pe fondul crizei din Ucraina.
Din prima zi, administraţia Obama a enunţat foarte clar că cea mai mare naţiune de pe Pământ nu ar trebui să depindă de o altă ţară pentru a putea ajunge în spaţiu.
Până acum, Washingtonul le-a plătit peste un miliard de dolari ruşilor pentru transportarea astronauţilor în spaţiu
Noile nave spaţiale americane ar trebui să plece în prima misiune în 2017, anul în care expiră acordul cu Rusia.