"Ne trebuie" Groenlanda, spune Trump cu două zile înaintea vizitei vicepreşedintelui JD Vance
"Ne trebuie" Groenlanda!, a reiterat miercuri preşedintele american Donald Trump, după decizia Washingtonului, salutată de Danemarca, de a limita vizita delegaţiei americane în acest teritoriu autonom danez, relatează France Presse.
De Redactia Observator la 26.03.2025, 22:02"Nu-mi place să spun asta, dar va trebui" să luăm în posesie imensul teritoriu arctic, a adăugat Donald Trump, cu două zile înainte vizitei vicepreşedintelui JD Vance în Groelanda. Aceste declaraţii riscă să stârnească indignarea guvernului groelandez şi a Danemarcei, care criticase deja vehement vizita nesolicitată a unei delegaţii de nivel înalt odată cu sosirea anunţată a soţiei lui JD Vance pentru o cursă de sănii trase de câini, desfăşurarea unui dispozitiv de securitate cu vehicule blindate la Nuuk şi posibila vizită a consilierului pentru securitate naţională Mike Waltz.
Se pare că autorităţile daneze au avut câştig de cauză, după anunţul lui JD Vance că va vizita doar baza militară Pituffik. Diplomaţia daneză a salutat decizia americană şi a precizat că nu se pune problema deplasării în altă parte pe teritoriul autonom danez.
"Cred că este un lucru pozitiv că americanii îşi anulează vizita în societatea groelandeză. Pe teren, îşi vor vizita propria bază, Pituffik, şi nu avem nimic împotriva acestui lucru", a declarat ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen la postul de radio DR.
"Maşinile livrate delegaţiei SUA în urmă cu câteva zile sunt în curs de aducere acasă, iar soţia vicepreşedintelui SUA şi consilierul american de securitate nu vor vizita societatea groenlandeză", a spus el.
"Cazul este pe cale să fie închis, iar acest lucru este pozitiv", a spus el. "Sunt ministru de externe, aşa că trebuie să vorbesc diplomatic, dar, în multe privinţe, este vorba de o piruetă magistrală de a face să pară o escaladare, pe când în realitate este o dezescaladare", a afirmat şeful diplomaţiei daneze.
Premierul în exerciţiu al Groenlandei, Mute Egede, a denunţat luni o "ingerinţă străină", iar guvernul interimar a reiterat că nu poate exista nicio invitaţie oficială sau întâlnire formală, deoarece nu există un executiv valid.
De la alegerile legislative din 11 martie, în Groenlanda se duc negocieri pentru formarea unui guvern de coaliţie. Şefa guvernului danez Mette Frederiksen criticase o "presiune inacceptabilă" asupra Groenlandei şi Danemarcei şi promisese să-i reziste.
JD Vance va efectua vineri o vizită la baza americană din Groenlanda, componentă a ramurii spaţiale a US Army, "pentru a se informa cu privire la problemele de securitate arctică" şi pentru a se întâlni cu trupele, a declarat marţi biroul său.
Vance, în vizită la Baza Pituffik
Baza Pituffik "este utilizată la misiuni de detectare a lansărilor de rachete, de apărare antirachetă şi de supraveghere spaţială", potrivit vicepreşedinţiei americane. Donald Trump îşi justifică interesul pentru Groenlanda prin necesitatea de a consolida "securitatea internaţională" în această zonă.
Marc Jacobsen, lector la Colegiul Regal de Apărare din Danemarca, a apreciat că decizia de a limita vizita lui JD Vance constituie o "dezescaladare". "Faptul că autorităţile groenlandeze şi daneze vă spun că nu sunteţi bineveniţi este semnificativ", a declarat el pentru AFP.
"Riscul unei acoperiri negative în mass-media şi pe reţelele de socializare ar fi putut cântări chiar mai mult", adaugă el, amintind că o manifestaţie a fost anunţată la Sisimiut, după o primă manifestaţie antiamericană în capitala Nuuk, la 15 martie.
Pe fond, expertul citat consideră că SUA sunt singura ţară care ameninţă Groenlanda în acest moment. "China sau Rusia (...) nu au niciun interes să atace Groenlanda", spune el, adăugând că acestea din urmă nu au "nicio activitate" acolo în prezent.
Din decembrie şi de la primele anunţuri ale lui Donald Trump privind intenţia sa de a achiziţiona imensa insulă arctică, clasa politică locală a subliniat că aceasta nu este de vânzare, ci "deschisă pentru afaceri".
În cadrul unui sondaj efectuat la sfârşitul lunii ianuarie, populaţia groenlandeză s-a opus în proporţie covârşitoare ideii de a fi alipită la SUA. Un teritoriu de patru ori mai mare decât Franţa, Groenlanda stârneşte un mare interes pentru presupusa sa bogăţie de minereuri, în mare parte neexploatată.