NOI DETALII în scandalul preparatelor din carne de cal de la animale bolnave, în care a fost vizată şi România. Peste 60 de persoane inculpate în Spania
Poliţia spaniolă a arestat şi a inculpat 65 de persoane în dosarul procesării de carne de cal de la animale “bolnave, prea bătrâne sau pur şi simplu marcate ca ‘nepotrivite pentru consum’”, a anunţat Europol.
De Redactia Observator la 17.07.2017, 12:42- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Poliţia spaniolă a arestat şi a inculpat 65 de persoane în dosarul procesării de carne de cal de la animale “bolnave, prea bătrâne sau pur şi simplu marcate ca ‘nepotrivite pentru consum’”, a anunţat Europol.
Guardia Civil spaniolă, în coordonare cu Europol, a inculpat suspecţii pentru infracţiuni precum cruzime faţă de animale, fals în documente, obstrucţionarea justiţiei, infracţiuni vizând sănătatea publică, spălare de bani sau apartenenţă la o organizaţie infracţională, se arată în comunicat.
Anterior, ancheta a dus la “identificarea unui cetăţean olandez cunoscut în lumea cărnii de cal”, potrivit Europol.
Suspectul a fost identificat ulterior drept capul operaţiunii anchetate în 2016. El monitoriza operaţiunile de la Alicante, Spania, şi avea o reţea de “persoane de încredere” care conduceau operaţiunile din fiecare ţară.
Liderul grupării infracţionale a fost arestat în Belgia, iar acţiuni ale poliţiei au fost desfăşurate pe tot continentul, inclusiv în Franţa, Portugalia, Italia, România, Elveţia şi Marea Britanie.
Ancheta vizează scandalul cărnii de cal din 2013, care a ieşit la iveală după ce Autoritatea pentru Siguranţă Alimentară din Irlanda a descoperit că 10 din 27 de hamburgeri analizaţi conţineau urme de ADN de cal.
Într-un burger de la Tesco – cel mai mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie – carnea de cal reprezenta aproximativ 29% din total.
Un furnizor francez, Comigel, care îşi vinde produsele în 16 ţări, a fost implicată în scandal, după o parte dintre produsele sale etichetate drept carne de vită conţineau în proporţie de până la 60% carne de cal.
Printre acestea s-a numărat lasagna care a fost produsă în România. În cele din urmă, s-a dovedit, însă, că nicio companie românească nu a fost vinovată.
Sursa: News.ro