Noi inundaţii masive în Spania. Cod roşu de "pericol extrem" în Barcelona. Zeci de zboruri suspendate, după ce aeroportul a fost cuprins de ape
Dezastrul din Spania nu s-a terminat. Barcelona se confruntă cu o avertizare de cod roşu de ploi torenţiale. Oraşul a fost cuprins de ape, inclusiv Aeroportul Barcelona-El Prat, unde zeci de zboruri au fost suspendate, scrie Independent.
De Redactia Observator la 05.11.2024, 09:04- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Structura planului de afaceri: 5 puncte-cheie pentru a avea succes
Bilanţul morţilor în urma inundaţiilor din Spania a ajuns la 217. Pericolul care s-a abătut asupra ţării nu s-a încheiat. O furtună puternică a inundat Barcelona şi a dus la suspendarea a 70 de zboruri şi devierea altor 18, după ce Aeroportul Barcelona-El Prat a fost cuprins de ape, potrivit Independent.
Precipitațiile abundente au provocat și inundații în zone cheie, inclusiv terminalul T-1 și locurile de parcare. Imaginile din oraș au arătat pista complet scufundată în timp ce un avion a întrerupt o aterizare.
Între timp, în Valencia, au continuat căutările pentru cadavre în interiorul caselor și a mii de mașini împrăștiate pe străzi.
- Ultimele imagini filmate de românul găsit mort în Spania. Doi copii au rămas orfani, după ce soţia fusese...
- Spaniolii se tem că vor găsi cadavre în parcarea subterană a unui mall de lângă Valencia: "Nu ştim ce e acolo"
- Premierul Sanchez, lovit şi fugărit de spaniolii furioşi. Momentul în care maşina lui este atacată cu pietre...
Încă 2.500 de soldaţi trimişi în regiunile devastate de inundaţii
Alți 2.500 de soldați au fost trimiși luni în estul Spaniei pentru a consolida eforturile de salvare și curățare după inundațiile devastatoare care au provocat moartea a cel puțin 217 persoane și au dus la dispariția altor zeci, relatează Reuters, citat de Mediafax.
Armata spaniolă a trimis în total aproximativ 7.500 de soldați în regiunea Valencia, afectată puternic de inundații, pentru a sprijini eforturile de distribuire a alimentelor și apei, îndepărtarea resturilor și protejarea împotriva jefuitorilor.
Ministrul apărării, Margarita Robles, a confirmat la radio RNE că nave de război și echipamente militare au sosit în portul Valencia, iar soldații continuă să sprijine operațiunile de salvare în colaborare cu forțele locale. În același timp, o furtună de grindină a lovit Barcelona, amplificând dificultățile în nord-estul țării.
Generalul Javier Marcos, comandantul serviciilor de intervenție ale armatei, a declarat că mobilizarea trupelor a fost rapidă, dar că amploarea distrugerilor limitează mobilitatea în unele zone. „Complexitatea situației impune disciplină și răbdare”, a afirmat acesta.
Vizitele premierului Pedro Sanchez și ale regelui Felipe al VI-lea în zona afectată au stârnit proteste, unii locuitori exprimându-și nemulțumirea față de autorități. O linie telefonică pentru raportarea persoanelor dispărute a fost înființată pentru a ajuta familiile în căutarea celor dragi.
Inundațiile din Spania sunt considerate cel mai grav dezastru de acest fel din Europa ultimelor cinci decenii. Oamenii de știință subliniază rolul schimbărilor climatice în intensificarea fenomenelor meteorologice extreme, precum și influența încălzirii Mediteranei în intensificarea ploilor torențiale.