Antena LIVE

Curs valutar

Noua strategie a Ucrainei pentru a epuiza Rusia pe front. Nu se știe dacă tactica va avea succes - NYT

Strategia armatei ucrainene în Donbas este aceea de a se retrage încet și a maximiza pierderile armatei ruse, relatează The New York Times. Ideea din spatele planului este a folosi retrageri controlate şi strategice pentru a obliga forțele ruse să împingă frontul până la epuizare. Nu se știe dacă strategia ucraineană va da şi roade, spun jurnaliştii americani.

De la 07.10.2024, 16:54
WhatsApp
Noua strategie a Ucrainei pentru a epuiza Rusia pe front. Nu se știe dacă tactica va avea succes - NYT Getty Images

Război în Ucraina. De-a lungul acestui an, Ucraina a pierdut o serie de orașe, localităţi și sate din regiunea Donbas. Armata ucraineană s-a retras de obicei după bătălii grele, care uneori au durat luni de zile, relatează The New York Times.

Strategia Ucrainei în Donbas

Oraşul Marinka a fost primul care a căzut în ianuarie, semn că Rusia a reluat iniţiativa pe câmpul de luptă. Apoi a venit Avdiivka, un oraș industrial în care soldații ucraineni s-au baricadat într-un labirint dens de tranșee și buncăre. Săptămâna trecută, Ucraina s-a retras de la Vuhledar, un oraș minier așezat pe un teren înalt care a fost un punct cheie al apărării ucrainene pe direcţia de sud-est a frontului.

Retragerea lentă, dar constantă a Ucrainei în Donbas, principalul teatru al războiului, poate semnala unora că este începutul sfârşitului, cu Moscova devenind mai puternică pe câmpul de luptă unde valorifică avantajul său copleșitor la forță de luptă și putere de foc. Dar comandanții ucraineni și experții militari contestă acest scenariu. Ei spun că în Donbas se desfășoară o luptă crucială, care are o miză dincolo de simplele câștiguri și pierderi teritoriale. Este un război de uzură iar fiecare tabără încearcă să o epuizeze pe cealaltă provocându-i pierderi maxime. Ucrainenii speră să rupă capacitatea și voința inamicului de a continua războiul. 

Pe acelaşi subiect

Este deja evident că, pe tot parcursul verii, Rusia, în ciuda pierderilor, a trimis trupe, sprijinite de coloane de vehicule blindate, în atacuri brutale. Ucraina nu poate lupta la fel pentru că are aproximativ o treime din populația Rusiei şi se află în dezavantaj în acest gen de bătălie. Are mai puțini oameni de trimis pe front și, în ciuda ajutorului militar occidental, rămâne în mare măsură depășită pe câmpul de luptă.

Comandanții ucraineni subliniază că războiul a intrat într-o fază de uzură, în care factorul decisiv nu este controlul asupra teritoriului, ci pierderile suferite de ambele părți. Ucrainenii cedează spaţiu în schimbul pierderilor ruseşti (de oameni şi arme), aşa a descris Mykola Bielieskov, analist militar ucrainean, strategia Ucrainei. Potrivit acestuia, ideea este să se retragă din orașele atacate, dar să provoace cât mai multe pierderi inamicului.

În acelaşi timp, Oleksandr Solonko, un militar care luptă pe frontul de la Pokrovsk a subliniat că rămâne de văzut câţi soldaţi vor pierde ruşii înainte să își dea seama că este inutil. El susţine că unii comandanți ucraineni preferă să abandoneze o poziție dacă aceasta duce la pierderi de personal

"Acest război nu va fi decis de cine controlează Vuhledar sau alte orașe tactice din prima linie", a evaluat Franz-Stefan Gady, analist militar din Viena. "Este vorba despre câţi soldaţi cheltuie rușii încercând să pună mâna pe Vuhledar în comparație cu pierderile suferite de ucraineni în încercarea de a-l apăra".

Potrivit previziunilor, la ritmul actual al pierderilor, Rusia și-ar putea epuiza stocul de vehicule blindate până în 2026. "Acesta este cel mai important lucru să epuizezi inamicul", a spus președintele Volodimir Zelenski în timpul unui discursul de seară către cetăţeni după căderea Vuhledar.

Impactul ofensivei din Kursk

The New York Times menționează totuşi că situația este complicată şi de faptul că ofensiva Ucrainei în regiunea rusă Kursk a epuizat și mai mult resursele, amenințând capacitatea ucrainenilor de a efectua o retragere controlată în Donbas, fără a rupe linia frontului.

Pasi Paroinen, expert militar de la grupul finlandez Black Bird, care analizează imagini video de pe câmpul de luptă și din satelit, a declarat că, după lansarea ofensivei din Kursk, pe 6 august, Rusia a avansat în Donbas într-un ritm nemaivăzut din 2022 încoace.  Potrivit acestuia, în ultimele două luni armata rusă a cucerit aproximativ 673 km pătraţi, adică de aproximativ trei ori mai mult decât în ​​iunie și iulie. Dar chiar și cu acest avans, Rusia este departe de a-și atinge obiectivul de a cuceri complet regiunea. Pentru a reuşi acest lucru, trebuie să cucerească alţi 10.000 de km pătraţi de teritoriu ucrainean, de aproximativ cinci ori mai mult decât a confiscat în ultimul an.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina donetk donbas pokrovsk
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025