Antena LIVE

Curs valutar

"Nu mai putea ţine pixul în mână!". Alertă medicală în India, după ce un băieţel de şase ani a ajuns în stare gravă la spital cu un diagnostic crunt

Un copil de şase ani, afectat cu sindromul Guillain-Barré (GBS), o afecțiune neurologică rară care poate duce la paralizie, a ajuns la terapie intensivă după ce nu a mai putut ține nici măcar un creion în mână. Autoritățile suspectează o contaminare masivă cu bacterii periculoase şi desfăşoară investigaţii pentru a implementa măsuri de control eficiente. În 2019, cel puţin un copil a murit în nordul ţării din cauza GBS.

De la 04.02.2025, 13:06
WhatsApp
Alertă medicală în India - cazurile de sindrom Guillain-Barré sunt în creştere Profimedia

Un focar de sindrom Guillain-Barré (GBS), o afecțiune neurologică rară, dar gravă, a fost raportat în orașul Pune, India, unde autoritățile sanitare au identificat peste 160 de cazuri de la începutul anului, potrivit BBC. Cel puțin cinci decese suspecte au fost înregistrate, iar în prezent, 48 de pacienți sunt internați la terapie intensivă, dintre care 21 sunt intubați. Situația a generat o mobilizare rapidă a experților în sănătate publică, în condițiile în care boala poate cauza paralizie severă și, în cazurile critice, insuficiență respiratorie.

Unul dintre primele semnale de alarmă a fost tras de cazul unui băiat de șase ani, care a ajuns în stare critică la spital după ce a început să aibă dificultăți în a ține un creion.

”Ștersesem niște cuvinte și i-am cerut să le scrie. Am presupus că era furios și de aceea nu ținea creionul cum trebuie”, a declarat ea pentru ziarul Indian Express.

Inițial, mama sa, profesoară, a crezut că este vorba despre un simplu disconfort legat de teme. Ea nu și-a imaginat niciodată că dificultatea lui de a ține un creion era primul semn al sindromului Guillain-Barré (GBS), o afecțiune rară care poate duce la paralizie. Însă, în doar câteva zile, copilul și-a pierdut complet mobilitatea membrelor, iar boala a progresat rapid până la incapacitatea de a înghiți, vorbi și respira fără suport ventilator.

Băiatul este acum în proces de recuperare.

Sindromul Guillain-Barré, declanșat de o bacterie periculoasă prezentă în apă și carne contaminată

GBS este o afecțiune rară în care sistemul imunitar atacă celulele nervoase, provocând slăbiciune musculară și, în cazuri grave, paralizie totală. Boala debutează cu furnicături la nivelul membrelor și slăbiciune musculară, iar simptomele se agravează în decurs de două până la patru săptămâni. Potrivit datelor, rata de mortalitate variază între 3 și 13%, în funcție de severitatea cazului și accesul la îngrijiri medicale.

Autoritățile sanitare indiene au identificat drept principală cauză a acestui focar bacteria Campylobacter jejuni, unul dintre cei mai periculoși agenți patogeni care provoacă infecții alimentare, potrivit BBC. Aceasta este răspândită în special prin carne de pasăre insuficient gătită și prin apă contaminată.

Legătura dintre Campylobacter și GBS a fost descoperită în anii ‘90 în zonele rurale din China, unde focare de sindrom Guillain-Barré apăreau frecvent în timpul musonilor, după ce copiii intrau în contact cu apa contaminată de păsări. Specialiștii spun că doar o fracțiune din tulpinile acestei bacterii au o structură moleculară care le permite să declanșeze această reacție imunitară anormală, dar în Pune se pare că tocmai o astfel de tulpină circulă acum.

Nu există teste clare pentru diagnosticare sau tratamente

În țările cu standarde ridicate de igienă, infecțiile respiratorii reprezintă principala cauză a GBS, dar în zonele cu igienă precară, sursa principală rămâne bacteria Campylobacter, transmisă prin apă sau carne contaminată.

Una dintre marile provocări ale GBS este că nu există un test unic care să confirme boala, iar diagnosticul se pune pe baza simptomelor clinice. Din această cauză, mulți pacienți sunt diagnosticați târziu sau incorect, ceea ce le poate agrava starea.

"Diagnosticul reprezintă o constelație de caracteristici clinice. Diagnosticul greșit, absența diagnosticului sau diagnosticul tardiv se pot întâmpla cu ușurință", spune Hugh Willison, profesor de neurologie de la Universitatea din Glasgow.

În plus, nu există un tratament curativ pentru GBS. Medicii folosesc plasmafereza (o procedură care elimină anticorpii nocivi din sânge) și imunoglobuline intravenoase pentru a reduce severitatea bolii. Totuși, pacienții au nevoie de luni întregi de recuperare și asistență medicală intensivă.

Autoritățile indiene iau măsuri pentru a preveni răspândirea bacteriei

În fața situației alarmante, echipele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-au deplasat în Pune pentru a colabora cu autoritățile locale și a monitoriza focarul. Până acum, au fost inspectate peste 60.000 de locuințe și au fost prelevate 160 de probe de apă.

Specialiștii au emis recomandări clare pentru populație: să consume doar apă fiartă, să evite carnea insuficient gătită și alimentele perisabile, pentru a reduce riscul de infectare.

Deși autoritățile încearcă să tempereze panica, incertitudinea rămâne ridicată. Nu este încă clar dacă focarul a fost provocat de o contaminare masivă a apei sau de consumul generalizat de carne infestată. Un lucru este sigur: bacteria Campylobacter circulă activ în India, iar numărul cazurilor continuă să crească.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

focar india epidemie paralizie sanatate infectie boala rara
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să vă uitaţi pe telefon sau la televizor înainte de somn?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Concedieri masive în două județe din România. Sute de oameni vor rămâne...
Fanatik.ro
Publicat 05.02.2025
Comandant ucrainean: Suntem gata să folosim laserul pe câmpul de luptă
spotmedia.ro
Publicat 05.02.2025
100.000 de ouă au fost furate de la un magazin din SUA, după ce prețurile au...
spotmedia.ro
Publicat 05.02.2025
L-am găsit pe celebrul general DIE Ristea PRIBOI, dispărut din viața publică...
Gandul
Publicat 04.02.2025
Au fost anunțate data și locul prezentării strategiei lui Donald Trump de a...
Adevărul
Publicat 05.02.2025
Cu ce problemă de sănătate se confruntă Lidia Buble. A avut nevoie de o...
A1
Publicat 05.02.2025
Horoscopul zilei de 6 februarie 2025. Racii se gândesc la viitor. Află ce se...
CaTine
Publicat 05.02.2025
Simona Halep s-a retras din tenis: „Iau această decizie cu sufletul...
spynews.ro
Publicat 05.02.2025
A venit poate cea mai așteptată reacție! Patrick Mouratoglou, ȘAPTE cuvinte...
GSP
Publicat 05.02.2025
Ce beau italienii după fiecare masă, pentru a nu le pica greu mâncarea la...
Click.ro
Publicat 05.02.2025
De ce e periculos să întinzi hainele umede în casă, potrivit experților....
Useit
Publicat 05.02.2025
"Doamne, ce amar..." Soția vicepreședintelui Consiliului Județean...
Redacţia.ro
Publicat 04.02.2025
Marcel Ciolacu s-a dus la Parlament cu documente legate de zborurile cu avioanele...
libertatea.ro
Publicat 05.02.2025
Cele mai importante momente de la Premiile Grammy 2025 pe care nu le-ai văzut la...
ZU
Publicat 05.02.2025
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Hello taste
Publicat 04.02.2025
Impactul somnului asupra emoțiilor copiilor. Cum poate regleaza odihna...
Deparinti
Publicat 05.02.2025
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au...
Happy
Publicat 03.02.2025
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce...
BZI
Publicat 05.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât timp poți să stai jos fără ca sedentarismul să îți afecteze...
Medicool
Publicat 05.02.2025