O familie din SUA cere de la NASA despăgubiri de 80.000 $, după ce casa le-a fost distrusă de resturi căzute de pe Stația Spațială Internațională
O familie din Florida dă în judecată NASA după ce casa lor a fost distrusă de resturi de pe Stația Spațială Internațională care au căzut pe Pământ. Firma de avocatură Cranfill Sumner, care acționează în numele familiei, a declarat că dosarul împotriva agenției este primul de acest gen - și va „forma fundamentul” unor revendicări similare în viitor, deoarece resturile spațiale au devenit o „problemă reală și serioasă”.
De Redactia Observator la 24.06.2024, 18:46Obiectul a intrat în casa lui Alejandro Otero în martie, creând o gaură în acoperiș și podea. Fiul lui Alejandro, Daniel, se afla acasă în acel moment, dar nu a fost rănit. Familia vrea o despăgubire de 80.000 de dolari. Cranfill Sumner a spus că clienții lor sunt „recunoscători că nimeni nu a suferit răni fizice”, dar a adăugat că „situația ar fi putut fi catastrofală”, potrivit Sky News.
NASA a declarat că resturile au căzut pe Pământ după ce controlorii de la sol au folosit un braț robotizat pe stația spațială pentru a elibera un palet de marfă care conținea „baterii învechite” în martie 2021.
Familia cere despăgubiri de 80.000 de dolari
„Era de așteptat ca hardware-ul să ardă complet în timpul intrării în atmosfera Pământului pe 8 martie 2024”, se arată în comunicat.
- NASA amână din nou revenirea Boeing Starliner. De vină ar fi mai multe probleme tehnice
- Cine sunt elevii români care au câștigat la unul dintre cele mai prestigioase concursuri de dezvoltare...
- Capsula Starliner făcută de Boeing a andocat cu emoții pe Stația Spațială Internațională, după ce mai multe...
„Cu toate acestea, o piesă de hardware a supraviețuit reintrarii și a afectat o casă din Naples, Florida”. NASA a spus că obiectul provine dintr-un „suport” folosit în echipamentul de sprijinire a zborului pentru a monta bateriile pe palet. Acesta cântărea aproximativ 725 g și măsura 4 inchi pe 1,6 inchi ( aproximativ 10 centimetri pe 4 centimetri).
Avocatul familiei Otero, Mica Nguyen Worthy, a declarat: „Deșeurile spațiale sunt o problemă reală și serioasă din cauza creșterii traficului spațial din ultimii ani. Dacă NASA ar lua poziția conform căreia creanțele lui Otero ar trebui plătite integral, ar trimite un semnal puternic atât celorlalte guverne, cât și industriilor private, că astfel de victime ar trebui despăgubite, indiferent de vină”.