O lună de la furtul tezaurului dacic. Cea mai complexă anchetă s-a lăsat cu 4 arestări, dar niciun indiciu despre coif
Apar detalii despre cel de-al patrulea suspect arestat în Olanda după furtul tezaurului. Acesta era din aceeaşi zona ca ceilalţi patru indivizi aflaţi în arest. Anchetatorii speră că tânărul să îi ducă mai aproape de coiful de la Coţofăneşti şi de brăţările dacice, care sunt de negăsit de aproape o lună. Experţii în artă spun că tezaurul furat ar putea fi deja topit.
De Cristi Popovici la 21.02.2025, 19:25Zeci de anchetatori şi detectivi din Olanda şi România sunt într-o cursă contracronometru cu hoţii care au furat comorile asigurate pentru 30 de milioane de euro. După săptămâni de căutări, indiciile i-au dus spre un individ care ar fi participat la jaf.
Tânărul de 26 de ani este al patrulea olandez suspect arestat pentru furtul tezaurului de aur. Poliţiştii speră să fie un pion important în anchetă care să le ofere informaţii despre soarta coifului şi brătăţărilor dacice, de negăsit de aproape o lună.
Cea mai complexă anchetă s-a lăsat cu 4 arestări, dar niciun indiciu despre coif
Suspecţii reuniţi după gratii sunt din acelaşi oraş, aflat la 200 de kilometri de muzeul de unde hoţii au furat comorile dacice. Ca să refacă puzzelul care îi leagă, poliţiştii au percheziţionat o locuinţă şi un garaj şi au ridicat pentru cercetări maşini, haine, telefoane inteligente şi laptopuri. Anchetatorii caută încă un suspect, bărbatul filmat de camerele de supraveghere mai întâi într-un magazin de bricolaj din Olanda, apoi, cu un baros în mână, în faţa muzeului.
"Nu ştim exact care a fost rolul fiecărui suspect. Cu o astfel de anchetă, poliţia ţine totul secret pentru a nu da de gol detalii importante din investigaţie. O numesc restricţie. Suspecţii au voie să vorbească doar cu avocaţii şi cu anchetatorii. Au dat însă multe detalii despre primii suspecţi prinşi", spune un expert în artă.
În vânătoarea de suspecţi declanşată, poliţiştii din Olanda au recurs la un truc psihologic. Au făcut publice fotografiile primilor doi bărbaţi arestaţi, ca să înţeleagă şi complicii acestora că sunt pe urmele reţelei.
"Suspecţii au avut de ales. Să spună unde sunt obiectele sau să li se publice fotografiile. Au ales", a declarat David van Weel, ministrul Justiţiei din Olanda.
Experţii în artă spun că tezaurul furat ar putea fi deja topit
Criticul Maria Rus Bojan, care are un centru de experizare pentru opere de artă la Amsterdam, are emoţii mari pentru recuperarea tezaurului. Fiecare zi care trece fără ca poliţiştii să descopere coiful şi brăţările dacice ne îndepărtează tot mai mult de recuperarea lor.
"În acest moment s-a îngreunat găsirea obiectelor prin faptul că hoţii au luat la cunoştiinţă faptul că piesele valorează. Ca să le recupereze, negocierile vor fi extrem de dure şi extrem de grele. Piesele au fost date cuiva. Acea persoană care le-a primit, dacă nu le-a topit, ştie care este valoarea. Nu a existat niciodată o investigaţie atât de solidă şi cu atât de multă lume implicată. Sunt peste 30 de experţi", a declarat Maria Rus Bojan - critic de artă.
Dacă tezaurul nu va fi găsit de poliţişti, România ar putea primi aproape şase milioane de euro despăgubire de la statul olandez, o sumă infimă, spun experţii, faţă de valoarea obiectelor de patrimoniu.