Antena LIVE

Curs valutar

O tânără a crezut că semnele cancerului sunt doar simptomele unei sarcini normale. Medicii au aflat de-abia după un an că este în bolnavă în stadiul IV

O tânără a ignorat simptomele cancerului, medicii spunându-i că sunt semne normale ale sarcinii. La 3 ani după naştere a aflat că este în stadiul IV

De la 11.03.2021, 14:58
O tânără a crezut că semnele cancerului sunt doar simptomele unei sarcini normale Shutterstock

Când Jenna Scott, în vârstă de 31 de ani, era însărcinată în aproximativ șapte luni, a început să prezinte simptome îngrijorătoare: sângerări rectale, greață și dureri abdominale. Medicul ei a asigurat-o însă că hemoroizii și disconfortul sunt doar o parte a sarcinii. Când a observat că simptomele nu au dispărut nici după ce a născut, a mers din nou la doctor. Atunci a aflat vestea care avea să-şi schimbe viaţa: în tot acest timp avea cancer colorectal şi ajunsese în stadiul 4.

„Nu înțeleg cum s-a întâmplat asta, nu înţeleg cum se poate îmbolnăvi un om de vârsta mea cu aşa ceva. Cancerul nu exista în lumea mea” a spus Jenna Scott, acum în vârstă de 34 de ani.

Femeia a decis să îşi împărtăşească povestea dureroasă pentru a-i face mai ales pe cei tineri, de vârsta ei, să conştientizeze că astfel de boli există şi pot fi expuşi, că trebuie să meargă la medic de la primele simptome şi să lupte pentru viaţa lor orice ar fi. A adăugat faptul că îşi doreşte ca cei din comunitatea ei să fie responsabili şi să deschidă ochii asupra simptomelor pentru cancerul colorectal:

„Sunt foarte implicată în comunicarea cu cei din comunitatea mea, a persoanelor de culoare, pentru că nu prea vorbim despre asta. Nu mergem cu adevărat la medic aşa cum ar trebui şi accesul la asistenţă medicală nu este la fel de uşor."

„Simptomele sarcinii” nu au dispărut niciodată

Când Jenna a început să simtă greață și să sângereze, în timp ce era însărcinată, în 2017, s-a îngrijorat, dar medicul i-a spus că totul este normal.

„Mi-a spus ‘Ei bine, asta vine împreună cu sarcina’” îşi aminteşte femeia. „Am început să ignor durerea, dar când s-a născut fiul meu simptomele tot acolo erau. Încă mă durea”.

A încercat diferite tipuri de pastile contraceptive și încă se simțea rău. Puțin după prima zi de naștere a fiului ei, Cameron, a mers la medicul generalist pentru a-i spune că ceva nu este în regulă. I s-a prelevat sânge pentru analize şi i s-a recomandat să meargă la un doctor gastrointestinal. Cel din urmă a ordonat o colonoscopie de urgenţă.

„I-am spus ce mi se întâmplă şi el doar s-a uitat la mine şi mi-a spus că trebuie să fac o colonoscopie ca să excludem orice lucru serios din ecuaţie” a mai spus Jenna.

Când s-a trezit în urma procedurii, medicul s-a apropiat şi i-a spus adevărul.

„Mi-a zis că am cancer. Aveam o relaţie destul de bună medic-pacient, eram apropiaţi aşa că am chicotit şi am râs, spunându-i: Serios? Am crezut sincer că face o glumă, dar avea o expresie serioasă şi mi-a răspuns: ‘Nu aș glumi niciodată despre așa ceva’”.

În acel moment femeia a simţit că leşină. Deşi medicii credeau că au descoperit cancerul într-o faza incipientă, Jenna era deja în stadiul IV.

„Lucrurile îmi intrau pe o ureche şi îmi ieşeau pe alta. Nu puteam fi atentă, doctorul mi-a spus ‘situaţia dvs. este extrem de rară, deoarece nici măcar nu putem obţine o certitudine a tumorii pe CT pentru că nu aveţi destulă grăsime corporală’".

Acest lucru a fost deosebit de frustrant pentru Jenna. Era atletică, tânără și mânca alimente sănătoase - toate lucrurile pe care le credea că o vor proteja de cancerul colorectal.

"Ştiu că sună amuzant, dar m-am enervat foarte tare pe mine şi mi-am spus: Ce-mi faci? Te îngrijesc aşa de bine şi tu mă tratezi aşa? Nu mă încadram pur şi simplu în grupul oamenilor care ar putea să aibă o asemenea boală."

Cancerul colorectal la adulții tineri

Cancerul colorectal este un tip de cancer care apare în intestinul gros. Cancerul de colon se referă la cancerul care se dezvoltă în colon, cea mai lungă parte a intestinului gros. Cancerul rectal apare în rect, partea terminală, dreaptă a intestinului gros, care se încheie în anus.

Acest tip de cancer este cel mai frecvent din Europa şi al treilea cel mai frecvent din lume, potrivit Esmo.org. În 2012, aproximativ 447.000 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu această boală în Europa, reprezentând aproximativ 13% din totalul de cancere din întreaga regiune.

În timp ce cancerul colorectal la adulții tineri rămâne rar, Societatea Americană a Cancerului estimează că aproximativ 18.000 de persoane sub 50 de ani au fost diagnosticate cu cancer colorectal în 2020. De la mijlocul anilor 1980, a existat o creștere a cancerului de colon la adulții cu vârste între 20 şi 39 de ani și ratele pentru Oamenii cu vârsta cuprinsă între 40 și 54 de ani au crescut de la mijlocul anilor 1990, spune organizația.

Simptomele cancerului colorectal includ:

Împărtășind povestea pentru a-i ajuta pe alții

Jenna a considerat că este important să vorbească despre experiența ei, astfel încât alți tineri să nu se simtă atât de singuri. La grupurile de sprijin, ea este adesea cea mai tânără persoană de acolo. Ea petrece timp oferind sprijin şi vorbind cu persoanele mai tinere care suferă de cancer colorectal pentru a-i ajuta prin momentele dificile.

„Când mergi la şedinţa de chimioterapie, nu e nimeni de vârsta ta. Este dificil când nu ai cu adevărat pe cineva care seamănă cu tine sau de vârsta ta să poți întreba: Ei bine, cum te-ai descurcat azi?”

După diagnosticul inițial, potrivit Today, femeia a trecut printr-o perioadă grea de chimioterapie şi a suferit o intervenţie chirurgicală pentru a-i îndepărta o parte din colon, două părţi ale ficatului şi vezica biliară. A dezvoltat un efect secundar rar în care lichidul infectat s-a acumulat în piept, spate și abdomen și a trebuit să fie drenat.

„A fost greu. Stăteam în cadă poate de cinci ori pe zi, deoarece apa caldă era singura mea ușurare de la durerea cumplită.”

A terminat chimioterapia, dar nouă luni mai târziu, cancerul a revenit și s-a răspândit în ficat și plămâni. Din nou, Jenna a făcut chimioterapie și a dezvoltat o erupție pe față. A trecut de asemenea prin terapia ţintită şi a făcut două operaţii la ficat și plămâni.

„Am întâlnit doar alte trei persoane de când am fost diagnosticată care aveau vârstă apropiată de a mea. Este un lucru teribil și nu avem o mulțime de resurse care să ajute la prevenirea acestui lucru.”

Acum este nevoită să facă chimioterapie pentru tot restul vieții pentru a preveni răspândirea cancerului. Chiar dacă a trecut prin zeci de momente în care a simţit că cedează a rămas puternică, pentru Cameron și soțul ei, Derrick.

Larisa Andreescu

Larisa Elena Andreescu face parte din echipa Observator de peste 7 ani şi este în prezent Editor de Content pentru site-ul observatornews.ro. ...

nastere sarcina simptome
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024