Opera de artă "Game Changer" de Banksy, scoasă la licitaţie. Banii vor fi donaţi serviciului de sănătate britanic
Lucrarea "Game Changer" de Banksy, oferită unui spital din Southampton în mai 2020, va fi scoasă la licitaţie marţi iar beneficiile în urma vânzării vor fi direcţionate către NHS - serviciul public de sănătate britanic.
De Larisa Andreescu la 23.03.2021, 13:51- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Artistul stradal Banksy speră să strângă mai multe milioane de lire sterline pentru serviciul public de sănătate britanic, pus la încercare de pandemia de coronavirus, prin vânzarea unui tablou care omagiază cadrele medicale. Această operă în negru şi alb intitulată "Game Changer" reprezintă un băieţel care, după ce a aruncat la gunoi figurinele cu Batman şi Superman, se joacă cu o păpuşă infirmieră care poartă mască şi pelerină.
Pânza a fost donată iniţial Spitalului din Southampton
Iniţial, Banksy l-a donat Spitalului din Southampton (sudul Angliei), în mai 2020, în timpul primului val al pandemiei de Covid-19. Pusă în vânzare marţi de Christie's, pânza este estimată între 2,5 şi 3,5 milioane de lire sterline. O reproducere a lucrării va rămâne în spital.
În aceşti ultimi ani, artistul contemporan enigmatic din Bristol ţine în suspans piaţa de artă contemporană prin cauzele sale provocatoare (migranţi, opoziţia pentru Brexit, denunţarea islamiştilor). Autodistrugerea parţială şi provocatoare a unei pânze în octombrie 2018, imediat după achiziţionarea la Sotheby's Londra de o colecţionară pentru mai mult de un milion de euro, a fost o lovitură planetară.
Anul următor, el a vândut la licitaţie pentru 11,1 milioane de euro, un record pentru operele sale, o pânză intitulată "Devolved Parliament", care reprezenta cimpanzei în Camera Comunelor. Pentru Christie's, "Game Changer" constituie un "omagiu personal adus celor care continuă să schimbe cursul pandemiei", potrivit news.ro.
Instituţie apreciată de britanici, serviciul public gratuit a suferit măsuri semnificative economice în ultimul deceniu, înainte de a intra în criza cauzată de Covid-19, care a produs 126.000 de morţi în Marea Britanie, cel mai grav bilanţ din Europa.