Masivă operațiune de evacuare din infernul provocat de incendiile din Australia
Una dintre cele mai mari evacuări din istorie are loc chiar acum în Australia! Zeci de mii de oameni sunt prinşi într-o capcană de foc, iar salvatorii încearcă să îi scoată de acolo.
De Redactia Observator la 24.01.2020, 01:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Una dintre cele mai mari evacuări din istorie are loc chiar acum în Australia! Zeci de mii de oameni sunt prinşi într-o capcană de foc, iar salvatorii încearcă să îi scoată de acolo. Până acum, 18 australieni au murit în incendiile istorice de vegetaţie, iar bilanţul s-ar putea dubla, pentru că tot atâţia sunt dispăruţi.
În flăcările uriaşe care mistuie coasta de est a Australiei, sunt zeci de mii de sinistraţi. Echipele de intervenţie n-au prea mult timp să-i salveze. Focul înaintează incontrolabil. Oamenii izolaţi în 20 de oraşe se roagă să scape cu viaţă din infern. Nu au unde să fugă. Totul arde în jurul lor. Iar salvatorii pot interveni doar din aer sau de pe apă, dar, chiar şi aşa, misiunea lor este extrem de riscantă.
Autorităţile au reuşit să redeschidă o parte din şosele pentru ca oamenii să poată părăsi oraşele încojurate de flăcări. Însă, sinistraţii au rămas, apoi, blocaţi în aglomeraţia din trafic. Un lucru este cert: până sâmbătă, când vor fi 46 de grade, toate zonele ameninţate de incendii trebuie eliberate.
Din calea flăcărilor, au fost salvate şi animalele unei grădini zoologice din statul New South Wales. Angajaţii, în frunte cu directorul, au luat acasă 200 de exemplare, inclusiv, maimuţe şi urşi panda roşii.
Chiar dacă nu este afectat în mod direct de incendii, Canberra a devenit cel mai poluat oraş din lume, din cauza norilor denşi de fum care au ajuns până acolo. Ca să nu inhaleze aerul toxic, locuitorii sunt nevoiţi să poarte măşti.
În plus, un nor de fum cât Europa se îndreaptă spre Noua Zeelandă, unde zăpada a căpătat culoarea deşertului, după ce gheţarii au fost acoperiţi de cenuşă.