Organizația Mondială a Sănătății vrea limitarea vitezei în orașe la 30 de km/h, pentru mașini
Campania "Steets for Life" (Străzi pentru Viață), susținută de Organizația Mondială a Sănătății, propune limitarea vitezei mașinilor la 30 de kilometri pe oră, în zonele urbane. Inițiativa este sprijinită inclusiv de directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu.
De Daniel Murărescu la 18.05.2021, 17:08OMS a declarat Săptămâna Globală a Siguranței pe Drumuri, luni, iar campania are ca scop limitarea numărului de decese cauzate de accidentele rutiere. În fiecare an mor 1.3 milioane de persoane în accidente, ceea ce înseamnă o persoană la fiecare 24 de secunde, unul din trei decese fiind atribuit vitezei excesive. Potrivit OMS, se estimează că între 40% și 50% dintre șoferi conduc peste viteza legală, iar fiecare kilometru în plus are ca rezultat o creștere de 4%-5% a riscului de accident fatal.
Astfel, Organizația Națiunilor Unite speră să protejeze viețile pietonilor și cicliștilor, care de multe ori sunt victime ale accidentelor produse în mediul urban. "Pe măsură ce ne recuperăm și reconstruim după COVID-19, hai să facem drumuri pentru o lume mai sigură. Avem nevoie de o nouă viziune pentru orașe sigure, sănătoase, verzi și locuibile", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesu.
Inițiativa vine ca urmare a Declarației de la Stockholm privind Drumurile Sigure, din februarie 2020, care mobilizează statele membre ONU să gestioneze viteza ca o intervenție-cheie în materie de siguranță rutieră. Printre orașele care au implementat viteza de 30 de km/h în anumite zone urbane se numără Graz (Austria), Londra (Marea Britanie), New York (Statele Unite) și Toronto (Canada).