Coreea de Nord şi Coreea de Sud au anunţat încheierea conflictului, într-o întâlnire istorică marcată de simboluri
Coreea de Nord şi Coreea de Sud au anunţat încheierea conflictului la sfârşitul unei întâlniri istorice, marcată de simboluri, de promisiuni solemne, dar şi de momente amuzante.
De Redactia Observator la 27.04.2018, 21:37Unul dintre cele mai lungi războaie din lume a ajuns la final, după aproape şapte decenii. Coreea de Nord şi Coreea de Sud au anunţat încheierea conflictului la sfârşitul unei întâlniri istorice, marcată de simboluri, de promisiuni solemne, dar şi de momente amuzante.
Strângerea de mână între cei doi lideri a fost momentul aşteptat de toată planeta. Kim Jong-un este primul lider din nord-coreean care a trecut frontiera în sud, în ultimii 70 de ani.
Coreea de Nord şi de Sud se pregătesc să semneze o pace istorică ce va pune capăt în mod formal războiului dintre ele, încheiat doar cu un armistiţiu în 1953. A fost anunţată şi denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea.
Moon Jae-In, preşedintele Coreei de Nord: "Eu şi Kim Jong-un declarăm că nu va mai fi război în Peninsula Coreeană şi că a început o nouă eră, plină de pace."
Relaţia celor două ţări are parte de un nou capitol, început după un summit spectaculos. Zâmbitor, Kim Jong-un a scris câteva rânduri memorabile în cartea de oaspeţi: "Acum începe o nouă eră. O eră a păcii."
Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord: "Vom face eforturi pentru a comunica îndeaproape, ca să ne asigurăm că înţelegerea pe care am semnat-o azi în faţa lumii nu va sfârşi ca toate acordurile de până acum."
În faţa camerelor de filmat, Kim Jong-un a părut relaxat. El a menţionat şi faimoşii tăiţei nord-coreeni, pe care a mărturist că i-a adus la întâlnire.
Şi tot în glumă, liderul de la Phenian i-a cerut scuze omologului său din sud pentru că testele balistice l-au ţinut treaz în miez de noapte.
După prima rundă de discuţii, la care a participat şi sora lui Kim Jong-un, tânărul dictator a plecat într-o limuzină, escortat de 12 gardieni care au alergat în jurul maşinii.
Cina pregătită pentru summit a avut un meniu special, cu simboluri puternice pentru ambii lideri. Castravete de mare, cod şi vită din oraşul natal al preşedintelui sud-coreean au pregătit bucătarii pentru invitaţi.
Ca să-i amintească lui Kim Jong-un de perioada studiilor în Europa, gazdele au inclus în meniu un preparat tradiţional elveţian. Şi desertul a fost special: mousse de mango în interiorul căruia se afla o hartă a Coreei unite.
Un ceai făcut din ciuperci crescute în lanţul muntos care se întinde din Coreea de Nord până în Coreea de Sud a completat dineul. La banchetul care a marcat finalul summit-ului a fost prezentă şi soţia lui Kim Jong-un.
Masa la care au fost purtate discuţiile are o lungime de doi metri şi 18 centimetri, în onoarea acestui an de neuitat.
Un alt moment încărcat de simboluri a fost filmat în pauza dintre discuţii. Cei doi lideri au plantat un pin care datează din 1953, anul în care s-a încheiat războiul din Peninsula Coreeană. Au folosit pentru el apă şi pământ din ambele ţări.