Papa Francisc a spalat picioarele a 12 tineri detinuti, printre care si un roman, la ceremonia din Joia Mare
Papa Francisc a uimit din nou lumea catolica la traditionala ceremonie a "spalarii picioarelor" din Joia Mare. Ritualul nu a fost infaptuit intr-o catedrala, ci la o inchisoare pentru minori. Iar printre cei 12 tineri carora Suveranul Pontif le-a spalat picioarele s-au aflat si doua femei, fapt fara precedent.
De Redactia Observator la 29.03.2013, 08:51- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Un detinut roman s-a numarat, si el, printre cei alesi pentru ceremonie. In aceasta seara, Papa va oficia liturghia Patimilor lui Iisus, la Vatican, iar apoi va conduce, potrivit traditiei, procesiunea Drumului Crucii, pana la Colosseum.
Ceremoniile din Joia Mare catolica au inceput, la Vatican, printr-o liturghie in catedrala Sfantul Petru, la care au asistat peste 1.500 de preoti si alti clerici. Suveranul Pontif i-a indemnat sa nu ramana intre zidurile bisericilor, ci sa poarte cuvantul Evangheliei in comunitatile sarace.
Ca un exemplu personal, Papa Francisc s-a deplasat, pentru slujba urmata de ritualul "spalarii picioarelor", la un centru de detentie pentru minori de langa Roma.
Ceremonia aminteste gestul de umilinta al lui Iisus Christos fata de Apostolii Sai, inainte de Cina cea de Taina. Pana acum cativa ani, Papa alegea 12 preoti in varsta pentru a le spala picioarele intr-una din catedralele Romei. Ritualul savarsit la o inchisoare este, insa, o premiera absoluta.
“Este exemplul pe care ni-l da Domnul. El, cel mai important, a spalat picioarele altora. Pentru ca acela dintre noi care este mai inalt trebuie sa se puna in slujba celorlalti”, a declarat Papa Francisc.
Printre cei carora Suveranul Pontif le-a spalat si sarutat picioarele s-a aflat si unul dintre cei cinci tineri romani detinuti in penitenciar. Dar, de asemenea, si doua femei, o catolica italiana si o musulmana bosniaca.
Includerea unor femei in ritual nu este o noutate pentru Papa, care a facut-o deja ca arhiepiscop de Buenos Aires. Gestul sau ar putea fi, insa, contestat de unii teologi traditionalisti care nu vad cu ochi buni implicarea femeilor in Biserica.