Parlamentul European a dat vot favorabil pe Acordul comercial şi de cooperare dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie
Membrii Parlamentului European au dat favorabil pe acordul dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie ce stabileşte cadrul viitoarelor relaţii dintre cele două părţi.
De Redactia Observator la 28.04.2021, 12:22- Acordul dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie aduce pacea în Irlanda de Nord.
Acordul a fost aprobat cu 660 de voturi "pentru", cinci voturi "împotrivă" şi 32 de abţineri, în timp ce rezoluția care prezintă evaluarea și așteptările Parlamentului European a fost adoptată cu 578 de voturi "pentru", 51 de voturi "împotrivă" şi 68 de abţineri.
Conform europa.eu, acordul funcţiona deja, cu titlu provizoriu, de la 1 ianuarie, însă era nevoie de aprobarea Parlamentului European pentru ca acordul să funcţioneze în mod permanent şi după data de 30 aprilie.
Reprezentanţii Parlamentului European au precizat că "salutăm călduros încheierea Acordului comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit. Acordul limitează consecințele negative ale retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană, considerată o „greșeală istorică” deoarece nicio țară terță nu poate beneficia de aceleași avantaje ca un membru al Uniunii Europene".
Acordul dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie aduce pacea în Irlanda de Nord
De asemenea, eurodeputaţii au ţinut să precizeze că "stabilirea de contingente și tarife la cota zero reprezintă un aspect pozitiv al acordului comercial, iar garanțiile privind normele de concurență loială ar putea servi drept model pentru viitoarele acorduri comerciale". Mai mult, reprezentanţii Parlamentului European şi-au dat acordul în legătură cu dispozițiile privind, printre altele, pescuitul, consumatorii, traficul aerian, energia și protecția datelor.
Nu în ultimul rând, trebuie spus şi că votul favorabil pe Acordul comercial şi de cooperare este văzut drept un moment care să aducă pacea în Irlanda de Nord, unde au fost ample mişcări de stradă din cauza dificultăţilor cu care ţara a ajuns să se aprovizioneze din pricina ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.