Paşte catolic 2024. Tradiţii în Joia Patimilor: Papa a spălat picioarele unor deţinute de la o închisoare pentru femei de lângă Roma
E Joia Mare sau Joia Patimilor pentru catolicii din lumea întreagă. La Vatican, Papa a oficiat slujba în bazilica Sfântul Petru şi apoi a spălat picoarele unor deţinute de la o închisoare pentru femei de lângă Roma. Ceremonii impresionante au avut loc şi în Spania sau la Ierusalim.
De Redactia Observator la 29.03.2024, 21:20Încă nerefăcut după ultimele probleme de sănătate, Papa Francisc a fost adus cu ajutorul unui scaun rulant în biserică. Apoi, Suveranul Pontif a oficiat Liturghia Sfinţirii Uleiurilor care vor fi folosite în Sâmbăta Mare. Le-a vorbit preoţilor despre importanţa acestui moment.
Papa Francisc: Înseamnă să ne uităm în interior și să ne pocăim pentru ingratitudinea și inconstanța noastră și să recunoaștem cu tristețe duplicitatea, necinstea și ipocrizia noastră. Ipocrizie clericală, dragi frați, acea ipocrizie în care alunecăm des.
Potrivit Bibliei, în Joia Patimilor Iisus Hristos a participat la Cina cea de Taină împreună cu cei 12 apostoli. Mântuitorul le-a spălat acestora picioarele, un simbol al umilinței.
Momentul a fost recreat la Biserica Sfântului Mormânt de Patriarhul Ierusalimului.
Ca în fiecare an, o procesiune impresionantă a avut loc şi în Malaga. Membrii Legiunii spaniole au purtat pe străzi statuia lui Iisus Hristos. În public, a fost şi actorul Antonio Banderas. În Marea Britanie, Regina Camilla i-a ţinut locul Regelui Charles la tradiţionala slujbă de la Catedrala Worcerster şi a împărţit cadouri. Suveranul le-a transmis credincioşilor un mesaj audio.
Regele Charles al Marii Britanii: Mă rog astăzi ca exemplul Domnului nostru, de a ne servi unii pe alţii, să continue să ne inspire şi să întărească toate comunităţile noastre.
Duminică, Regele Charles va participa la slujba de Paşte la Capela St George de la Castelul Windsor.